TikTok се завръща в Хонконг

NetNews

Компанията майка на TikTok ByteDance Ltd. възобновява плановете си за първично публично предлагане в Хонконг до началото на следващата година, дори в момент, в който китайските власти разширяват репресиите си срещу технологичните компании в страната, съобщава Financial Times, пише Investor.

Листването може да се проведе или през следващото тримесечие, или в началото на 2022 г., се казва в статията от неделя, която се позовава на три неидентифицирани лица, запознати с плановете.

ByteDance работи по преодоляване на опасенията за сигурността на данните, повдигнати от китайските регулатори, съобщи FT. Компанията преминава през процес на преглед и е подала документи до китайските власти, а окончателните насоки се очакват от ByteDance до септември, казва един от източниците. През юли Dow Jones съобщи, че ByteDance задържа на пауза за неопределено време намеренията си да осъществи пазарен дебют в чужбина по-рано тази година, след като правителствените служители са казали на концерна да се съсредоточи върху преодоляването на рисковете за сигурността на данните.

Пред Bloomberg News представители на ByteDance са пояснили, че статията на FT не е коректна, без да дават подробности.

Новината се случва в напрегнато време за китайските технологични компании. През миналия месец президентът Си Дзинпин стартира мащабни регулаторни реформи, насочени към сектора на оценяваните на 100 млрд. долара образователни технологии, което предизвика разпродажба, която в един момент изтри 1,5 трилиона долара от китайските акции.

Този засилен официален надзор над един ъгъл на огромния технологичен сектор в Китай се случва, след като Пекин предложи нови правила, изискващи преглед на киберсигурността за почти всички компании, които искат да излязат в чужбина. От юли китайското правителство на практика замрази листванията в чужбина, за да защити сигурността на данните вследствие на противоречивото IPO на компанията Didi Global Inc., оценявано на 4,4 млрд. долара. Пътят на ByteDance към пазарите претърпя множество неуспехи.

Колебанието да се пристъпи към листванията по-рано през тази година се дължи и на напускането на основателя Джан Имин през май.

ByteDance се затруднява да се справи с опасенията за националната сигурност и от страна на САЩ. Компанията се съгласи през миналата година да листне TikTok на американския фондов пазар след предложена партньорска сделка с американската софтуерна група Oracle, отчасти за задоволяване на исканията от администрацията на предишния президент Доналд Тръмп.

Но сделката, която включваше продажбата на американските операции на TikTok на Oracle, беше прекратена след излизането на Доналд Тръмп от Белия дом.

Администрацията на Байдън заяви през февруари, че преразглежда усилията на своя предшественик да забрани ползването на TikTok в страната.

ByteDance беше обсъдил листване в Ню Йорк още през 2019 г., но оттогава се насочи по-силно към Хонконг, твърдят още запознати с темата хора.

Този план беше препотвърден тази година, след като Китай на практика забрани листванията в чужбина. „Казваме на клиентите, че ако сте китайска компания от всякакъв размер, съсредоточете се върху IPO в Хонконг, забравете за САЩ засега“, казва старши партньор в корпорация за корпоративно право.

ByteDance увеличи повече от два пъти приходите си през миналата година до над 34 млрд. долара, като реализира брутна печалба от 19 млрд. долара. Приложението има около 1,9 милиарда активни месечни потребители.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

За ремонта на Младежкия дом в Ямбол се състезават 5 строителни фирми

Пет строителни компании са подали документи за участие в обявената от община Ямбол обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Младежкия дом. Прогнозната стойност на обекта е около 3.7 млн. лв. Справка в Агенцията по обществени поръчки показва, че оферти са подали дружествата ГЕО - КРИ ЕООД, ИНДЖОВ - 19 ЕООД, РАЕВ СТРОЙ ЕООД, ДИАНА КОМЕРС - 1 ЕООД, "САТУРН-КАБИЛЕ" ДЗЗД.