Украйна няма да получи веднага цялата сума от конфискуваните руски активи

NetNews

Украинските власти няма да могат да получат всички средства наведнъж, ако западните страни решат да конфискуват замразени руски активи, съобщи аг. Reuters, позовавайки се на високопоставен представител на Министерството на финансите на САЩ.

Според него Западът обмисля всички варианти за справяне със замразените руски активи. Както отбеляза събеседникът на агенцията, едно от най-обещаващите разглеждани предложения е страните от Групата на седемте (G7) да използват лихви върху замразени руски активи като обезпечение за заеми или облигации, емитирани за подпомагане на Украйна. Източникът отказа да обясни кой вариант е най-вероятният, отбелязвайки, че окончателното решение ще бъде взето от лидерите на страните от Г-7. Според него предишни действия – включително замразяване на активи – също са изглеждали малко вероятни няколко месеца преди прилагането им.

Както украинският министър на финансите Сергей Марченко каза аг. Reuters, тази седмица той ще се срещне с германския министър на финансите Кристиан Линднер и други служители от страните от Г-7, за да обсъдят по-нататъшни стъпки по отношение на руските замразени активи. Според представител на Министерството на финансите консултациите ще продължат и тази седмица, но не се очакват сериозни резултати.

Европейската комисия по-рано одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски фондове за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите на Руската федерация за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на Украински военно-промишлен комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли.

Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина каза, че Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Потрошиха мъж след семейна драма в центъра на Самоков

Побой над сина на известен самоковски бизнесмен. Нападнатият е с потрошени крак и ръка. Опериран е и е настанен за лечение в „Пирогов”. Нападението се случва посред бял ден в Самоков и е заснето от камери за видеонаблюдение. Нападателят твърди, че до това се е стигнало след тежък тормоз и […]