В чест на въздушния Шенген: 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик

NetNews

Близо 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти на малки машини отбелязаха официално влизането на двете държави в Шенгенското пространство по въздух, съобщи БНТ. Събитието, което премина под наслова Schengen check, ще се повтори на 27 април, но тогава домакин ще бъде Летище Тузла.

Пилотите и гостите на инициативата бяха поздравени от Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт.

Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети, посочи, че днес се реализира една обща мечта на българските и румънските пилоти – да летят свободно, без граници в Европа. Според него, сега се поставя само началото, а тепърва ще се усети и ползата от влизането на страните ни в Шенген.

Председателят на румънската организация на пилотите Андрей Зинченцо допълни, че най-накрая българи и румънци могат да се чувстват достойни жители на европейското пространство, като напомни, че тепърва предстои двете държави да бъдат приети и по суша.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украйна: Ситуацията на фронта рязко се влоши през последната седмица

Ситуацията на фронтовата линия в Украйна се „влоши значително“ през последната седмица на фона на подновената руска офанзива след преизбирането на Владимир Путин, каза главнокомандващият ЗСУ Олександър Сирски, цитиран от The Telegraph. Сирски, който замени Залужни на поста само преди няколко седмици, заяви, че руснаците имат превъзходство в оръжия и […]