Валерий Тодоров прогнозира победа за Путин с 80%

NetNews

Прогнозите, които идват от Кремъл, са одобрението към Путин да бъде до 80%. За останалите кандидати се дават по 5%. Така за протестния вот остават около 10% и така изборният процес завършва. Това журналистът и бивш кореспондент в Москва Валерий Тодоров в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Гласуването в рамките на три дни беше изпробвано по време на референдума, след който бяха внесени конституционни промени. Те позволиха президентските мандати да бъда прекъснати и се отвори възможността Владимир Путин да се яви на избори за пети мандат.

По думите му Навални е бил опозиционният лидер, който е можел да събере най-много гласове. „Той го показа и на кметските избори в Москва, когато получи 27,4% от гласовете на избирателите. Това не е постигал никой от опозиционните кандидати и беше реална заплаха“, коментира Валерий Тодоров.

Решението на Украинския въпрос според него ще се прехвърли в Европа. Политическата лексика и говорене трябва да е в по-умерени тонове, за да се даде шанс за преговори. „Идеята да се вкарат сухопътни войски в Украйна е изключително опасен момент, тъй като Русия ще го разпознае като агресия, и оттук нататък тази ескалация на мисленето ще доведе и до ескалация на бойните действия.

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков обясни, че с тридневното гласуване се цели максимално много хора да отидат до урните. „Влияние оказва и фактът, че ще се гласува и в окупираните територии в Украйна. За всеки случай „оспорвани“ и „непредсказуеми“ не са епитетите, с които можем да определим тези избори в Русия“, коментира той.

За него по-интересен е отсъстващият опонент Борис Надеждин, който беше лишен от право да участва. „Той беше и единственият от кандидатите, който се обявяваше открито срещу войната в Украйна. Никой няма шанс на тези избори – разбира се, това е ясно изначално. Но там ставаше дума за друга тема и позиция, а това можеше да легитимира антивоенната тема и антивоенното говорене. В Русия има консолидация в условията на война и докато има война, Путин ще печели избори“, допълни Кючуков.

Конфликтът в Украйна вече се прехвърля в Черно море, възможно е и Молдова да стане част от него. Възможностите за развитие на конфликта според него са две – задълбочаване ескалацията на конфликта и търсене на политическо решение. „Нито едното не гарантира успех за Украйна, връщане на територии, но цената е коренно различна“, коментира Кючуков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Манчестър Сити стартира преговори за нов договор с Едерсон

Английският първенец Манчестър Сити ще започне преговори за нов договор с Едерсон. 30-годишният бразилски вратар има още две години до края на настоящия си договор, но въпреки това „гражданите“ вярват, че е напълно логично да се осигурят услугите на стража за още по-дълго време и то възможно най-скоро, пише Daily […]