Военнослужещи от Ямбол участват в мисия в Косово, днес бе церемонията по изпращане на контингента

NetNews

Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон Ямбол са основна част от контингента, с който България увеличава присъствието си в мисия на НАТО в Косово. Днес в Ямбол бе тържествената церемония по изпращането му. Те получиха знамето на Ямбол и икона на Свети Георги, връчени им от зам.-кмета Васил Александров. За успешната сертификация за участие в мисията контингентът бе поздравен от заместник началника на отбраната генерал лейтенант Михаил Попов. Военнослужещите преминаха в тържествен марш през площада в Ямбол, а по време на церемонията бяха символично поздравени от преминаващи два изтребителя от Авиобаза Безмер. Маневрената рота ще бъде част от състава на регионално командване „Запад” в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

За участие в мисията контингентът премина подготовка в 42-ри механизиран батальон – Ямбол и беше сертифициран с оценка „БОЕГОТОВ” от комисия от Съвместното командване на силите след проведено сертификационно учение на учебен полигон „Победа”.

На днешната церемония военнослужещите бяха поздравени за усилията, положени при подготовката си, както от  заместник началника на отбраната генерал лейтенант Михаил Попов, така и от зам.-командира на контингента майор Симеонов.

„И военното, и политическото ръководство на Министерство на отбраната сме уверени, че вие успешно ще изпълните важните задачи като участници в  част от регионално командване „Запад”. Имате високоотговорната задача да покажете за пореден път, че България е надежден, стабилен и предвидим партньор”, изтъкна заместник началникът на отбраната. „В последните 24 години със своите военни контингенти България демонстрира неотклонната си политика за поддържане на мира и сигурността в региона”, подчерта още генерал лейтенант Михаил Попов. Той допълни, че присъствието на наши военнослужещи в Косово е в унисон с мисията на НАТО за засилване на контингента там във връзка с възможното нарастване напрежението в района.

Зам.-командира на ротата майор Симеонов се обърна към близките на военнослужещите като ги призова да бъдат опора на войни, да вярват в техните способности и да бъдат горди с тях. „По време на подготовката те се представиха като един отличен тим”, подчерта той.

Сертификатът за участие в мисията бе тържествено връчен от началник на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев.

Освен жеста от страна на община – знаме на града и икона на светеца, закрилник на Българската армия, военнослужещите получиха и икона от името на министъра на отбраната.

Молебен за здраве и спасение бе отслужен от Негово Високоблагоговейнство отец Стоян от Ямболската духовна околия.

Церемонията по официално изпращане на контингента завърши с тържествен марш на централния площад в Ямбол.

В състава на контингента влизат също: личен състав от Съвместното командване на силите, Мобилната КИС и от Военномедицинска академия.

Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин  Симеонов от управлението на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Глоба или затвор: Хванаха Том Круз да се катери по надписа HOLLYWOOD (СНИМКИ)

Една от най-големите холивудски звезди бе хванат в крачка да посяга на нещо изключително ценно за американците и любителите на киното – надписа HOLLYWOOD, който от десетилетия стои издигнат над „столицата“ на кино индустрията. Актьорът Том Круз хукнал да се катери по буквите от световноизвестния надпис на хълма над Лос […]