Актьорът Димитър Иванов – Капитана преди шоуто си в Ямбол: Живеем в страна на абсурда и материал за комедии има навсякъде

NetNews

Първият български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговите 2 опустошителни „чудовища“, българинът от едно време Бай Тъньо и олицетворението на държавната администрация – Истерия Петрова, идват в Ямбол със своето най-добро шоу до момента – „Образцов дом“. Комедийният спектакъл ще е на 13 май от 19.00 часа в Голямата зала на Община Ямбол. Вижте какво каза комедиантът в интервю за НетНюз броени дни преди представлението:

Изкуство, професия или наука е вентрологията?

– По-скоро е съчетание от трите, но точното определение е илюзионно изкуство. Интересното за нея е, че е възникнала като шарлатанско изкуство в Древен Египет, където жреците са лъгали, че могат да говорят с мъртвите. По-късно в Европа тази заблуда продължава развитието си и хората, които са владеели вентрологията, са казвали, че човек трябва да има определени физиологични черти и ти се раждаш с тях. В същината си тя е трик, който съчетава изкуството и науката, а за мен това се е превърнало в професия.

Можете ли да измислите български аналог на вентрология – с една дума?

– Челюстонемърдач.

Какъв герой е бай Тъньо, какво казвате на публиката чрез него?

– Бай Тъньо е един от многото образи, които разработваме. Започнахме с него, защото сметнахме, че той е лесно разпознаваем персонаж. Неговият образ е олицетворение на една част от българския манталитет. Естествено почива и на реални хора, но техните имена ще запазим в тайна, за да си спестим главоболие и семейни скандали 🙂. Чрез Бай Тъньо се опитваме да предадем забавната страна на обикновените, злободневни, битови проблеми в нашето ежедневие. Хубавото е, че чрез него мога да си позволя да изкажа неща, които не биха излезли от моята уста.

Защо Ви наричат Капитана? Приличат ли си по нещо бай Тъньо и Капитана?

– Първото си капитанско изкарах като започнах работа като промоутър в популярна марка ром. Второ все още нямам, но оттогава ми остана този прякор. С Бай Тъньо си приличаме много. Всъщност той е моята тъмна страна, която не показвам на хората, но имаме обща мисия – да направим хората по-щастливи и по-добри.

„Братовчеди“ ли са бай Тъньо и Бай Ганьо, какво е общото и различното между тях?

– Често хората правят този аналог. Далеч съм от мисълта, че съм доближил Бай Тъньо до гения на Алеко Константинов, но прилики могат да бъдат открити. Общото е, че и в двамата има черти, които обществото осмива, но същото така имат своите разлики. Може би най-голямата от тях, че в Бай Тъньо има заложени доста добродетели.

Коя е г-жа Истерия, има ли си първообраз?

– Истерия Петрова е извадка от една друга социална група, с която всеки рано или късно се сблъсква. Тя е създателката на най-дългите опашки, изобретателката на табелката „тук не е информация“ или както тя би казала – „следващият…“. Петрова е умореният, отегчен и неудовлетворен служител, за който бихте се заклели, че е с дневна мисия да ви скъса нервите, да ви попречи да си свършите работата и да се чудите защо някой й плаща заплата изобщо. Съвсем скоро предстои да представя и нови две кукли, два нови образа, също много характерни за нашето общество, но няма да издам повече, нека останат изненада.

Защо се насочихте към стендъп комедията, какво Ви привлича в нея?

– За разлика от театъра, стендъп комедията дава много по-голяма свобода на артиста. В нея той не играе роля – той е себе си, изразява своето мнение по дадената тема, която е винаги актуална и злободневна. Затова стендъп комедията е толкова жива и толкова близка до хората.

Откъде черпите вдъхновение за скечовете и спектаклите си?

– Вдъхновение черпя от живота. Опитвам се да пречупвам ежедневието си през призмата на хумора. Понякога обаче се получава обратното, което също не е лош материал 🙂. Вдъхновявам се от всичко. Вкъщи, дори жена ми често се сърди, защото разглеждам отношенията ни, като обект на творчество и вече внимава какво говори, защото знае, че всеки семеен спор може да се появи на сцената. В момента, в който изляза навън, започвам да събирам материал за шоутата си. За щастие или нещастие, живеем в страна на абсурда и материал за стендъп комеди има навсякъде около нас.

Как бихте отправили покана-провокация към ямболската публика за шоуто?

– Ямбол, каним ви, за да покажете на сливенската публиката, че в Ямбол можете да бъдете по-шумни 😁. Елате да се посмеем!

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Израел отвръща на удара

Израел отвръща на удара. Самолет порази жилищна къща. Трима са убити, предаде ТАСС. Предполага се, че жертвите са членове на бригадите "Ал Касам". Израелският министър на отбраната Бени Ганц одобри мобилизацията на 5000 резервисти на фона на растящото напрежение в Ерусалим и протестите в други градове, предаде по-рано ДПА. Допълнителните […]