Аномалия! Вижте от какво ФИФА печели най-много

NetNews

Виртуалният футбол вече носи повече пари от истинския. Поне такъв е случаят с бюджета на Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) за 2020-та, пише Гонг. Геймърите все още са далеч от космическите заплати на Меси и Неймар, но световната централа вече разчита повече на приходите от техните занимания, отколкото от ритането на топка.

В случая става въпрос за аномалия, тъй като изминалата година бе необичайна както за футбола, така и за електронните му симулации. Докато пандемията стана причина за отменянето на куп състезания от обичайния календар, то геймърите се приспособиха бързо към онлайн надпревари, а покупките на новите игри отбелязаха истински бум. Така общите приходи на ФИФА за 2020-а възлизат на 266,5 милиона долара, а повече от половината – $158,9 млн., се дължат на авторски права.

„Ключов източник на приходи се явяват брандинг лицензите за видео игри – гласи част от официален доклад на централата. – За разлика от много сектори на икономиката, които са драстично засегнати от COVID-19, гейминг индустрията се доказа като значително по-жизнеспособна по време на пандемията.“

По време на всеобщия бум в разгара на пандемията, който доведе до увеличение на гейминг пазара с над 20%, FIFA 21 постави куп рекорди по продажби, като задмина конкурентите Call of Duty и Grand Theft Auto. От разработчика ЕА се похвалиха, че франчайзът вече има общо 325 милиона продадени копия в историята си – абсолютен рекорд в историята на видеоигрите. Голям е прогресът в нови пазари като Полша, Русия и Турция, където се харчи повече версията за персонален компютър. Следващата цел на компанията е да направи виртуалния футбол още по-удобен и за мобилните телефони.

Разбира се, засега няма как гейминг приходите да се превърнат в устойчив модел за финансиране на ФИФА. Още повече, че разходите са значителни – за 2020-та централата е похарчила над 1 милиард долара, част от тях като спасителни планове за различни дейности в условията на пандемия. Още следващата година световното първенство в Катар ще обърне чувствително тренда в полза на истинския футбол, но ФИФА поглежда все по-смело и към екрана. Централата вече организира световно първенство и световно клубно първенство по FIFA, както и „Чалънджър“ серии, а предстои и първата Континентална купа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия взе своето срещу Словения

Националният отбор на Русия победи този Словения с резултат 2:1 в мач от втория кръг в група H на световните квалификации за Катар 2022 година. Артьом Дзюба откри в 26-ата, а в 35-ата минута удвои. Йосип Иличич върна едно попадение в 37-ата минута, което обаче се оказа недостатъчно. "Сборная" беше […]