Атанас Пеканов не гледа към премиерското кресло. Работи приоритетно по Плана за възстановяване

NetNews

В интервю за предаването „Още от деня“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че се е съсредоточил върху Плана за възстановяване и устойчивост и не е устремил поглед към премиерското кресло. Той увери, че служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента и ще направи опит да предоговори ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента – ангажимент, който страната ни е поела.

„Това решение е прецедент и ново достижение на българския парламентаризъм. С него се задължава да постигнем съгласие с Европейската комисия до 31-ви март. Интересно е как българският парламент налага на Европейската комисия и това буди някои притеснения“, коментира още Пеканов, цитиран от novini.bg.
Заради извънредната ситуация българските въглищни централи са отчели изключително високи финансови резултати, напомни вицепремиерът и отбеляза, че в момента те подпомагат българската държава, а печалбата се използва за компенсации. „В Брюксел са запознати с тези мнения в българското общество. Ще трябва да настояваме“, каза още Атанас Пеканов, но и отбеляза, че решението на парламента се движи по бръснача на популизма.

По думите му, въпреки че в момента въглищните централи са в подем, това ще е временно явление, а в дългосрочен план трябва да се правят стъпки към нови устойчиви бизнес модели, които да открият работни места. А целта трябва да е да се движим към зелена и чиста икономика.

Вицепремиерът заяви още, че редовно говори с президента, но темата за третия мандат не е сред коментираните.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Делян Добрев: Надявам се носителят на третия мандат да е ДБ- там виждам шанс за правителство

Надявам се носителят на третия мандат да е „Демократична България“, защото от там виждам шанс да се създаде правителство. Ако там е мандата, ние вече сме заявили нашата подкрепа, както и ПП, което автоматично означава 140 депутати. Надявам се повече партии да се включат в това управление – заяви в […]