Белият дом се противопостави на помощ за Израел без нови средства за Украйна

NetNews

Администрацията на Вашингтон се противопоставя на разглеждането в Камарата на представителите на САЩ на законопроект, предвиждащ изпращането на 17,6 млрд. долара помощ за Израел, без да се отделят допълнителни средства за подкрепа на Украйна. Това се посочва в писмено изявление на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, разпространено в събота.

„В продължение на месеци администрацията работи с двупартийна група сенатори по договорености в областта на националната сигурност, които осигуряват сигурността на нашата граница и осигуряват подкрепа за народа на Украйна и Израел. Точно в светлината на предстоящото публикуване на текста на законопроекта републиканците в Камарата на представителите измислиха нова цинична политическа маневра“, каза тя. – Сигурността на Израел трябва да бъде свещена, а не обект на политически игри.“

Жан-Пиер заяви, че администрацията на Вашингтон „категорично се противопоставя на тази хитрост, която не допринася за сигурността на границата, не помага на народа на Украйна да се защити“ и „отказва хуманитарна помощ на цивилното палестинско население“. Вместо това „републиканците в Камарата на представителите трябва да работят по двупартиен начин по тези неотложни въпроси на националната сигурност, както правят администрацията и Сенатът““, добави прессекретарят на Белия дом.

По-рано в събота група американски конгресмени представи законопроекта. Камарата на представителите на САЩ ще го гласува следващата седмица, съобщи нейният председател Майк Джонсън (републиканец от Луизиана). Той отбеляза, че американските сенатори възнамеряват скоро да представят текста на законопроекта, който предвижда отпускане на средства по искане на администрацията на Вашингтон за помощ на Израел, Украйна, затягане на граничния контрол по южната граница на страната, както и за други нужди. Говорейки за сенаторите, Джонсън подчерта: „Тяхното ръководство осъзнава, че като не е включило Камарата на представителите в преговорите, те са елиминирали възможността за бързо разглеждане на какъвто и да е законопроект“.

Администрацията на САЩ преди близо четири месеца изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни кредити през 2024 финансова година, която започна в САЩ на 1 октомври, главно за подпомагане на Израел и Украйна и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо за тези цели американската изпълнителна власт, ръководена от президента демократ Джо Байдън, иска около 106 млрд. долара.

Бъдещата съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. През последните месеци група републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха против по-нататъшната финансова помощ за Киев. Джонсън по-рано предупреди за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягането на контрола върху южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл също се е изказвал в подобен дух. Дебатът между управляващата Демократическа партия и опозиционната Републиканска партия на САЩ по тези въпроси продължава, предаде ТАСС.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Гъска свалила медицинския хеликоптер, който се разби в Оклахома и уби трима

В предварителния доклад на Националния съвет за безопасност на транспорта се посочва, че в част от системата за управление на полета на медицинския хеликоптер, който се разби в Западна Оклахома, е открита мъртва гъска., предаде Ассошиейтед прес. При инцидента загинаха трима души. Докладът не посочва предполагаема причина за катастрофата, но […]