Бизнес по време на война! Русия намалява експортните мита върху пшеницата и царевицата

NetNews

Русия намалява размера на износните мита на пшеницата и меслина (смес от пшеница и ръж) до 2712,1 рубли за тон (30 щ. долара по настоящ курс), като новата ставка влиза в сила от 26 юли, съобщи Министерство на земеделието, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

За сравнение, към момента експортното мито на руската пшеница е 3022,6 рубли за тон (33,5 щ. долара), докато към средата на април бе достигнало 5339,4 рубли за тон (около 65 щ. долара по тогавашен курс).

Както БТА писа по-рано през седмицата, Българският фермерски съюз разпространи до медиите позиция, в която посочва, че основна трудност за конкурентоспособността на зърното в ЕС и в частност България са доста по-ниските нива на база доставна цена от Русия, като към момента разликата за дестинация „Северна Африка“ е около 15 долара в полза на руската доставка. Това означава, че европейското зърно е по-скъпо, което е сериозен проблем за реализацията и на българската продукция за държавите, където купуват пшеница с руски произход.

Митото върху ечемика се запазва нулево, а митото върху царевицата ще бъде намалено до 1598,6 рубли за тон (17,6 щ. долара) спрямо сегашните 1923,2 рубли на тон (21,3 щ. долара).

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 230,6 долара за тон, за ечемика – 170,2 долара за тон, а за царевицата – 200,6 долара за тон.

Плаващите мита върху износа на зърно от Русия са в сила от 2 юни 2021 г. Размерът на митата се изчислява ежеседмично, въз основа на ценови показатели. До 1 юли 2022 г. ставките се изчисляваха в долари, а след тази дата – в рубли.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Скитащото в Берлин животно се оказа не лъвица, а дива свиня

Няма индикации, че лъвица е на свобода югозападно от Берлин, съобщи ДПА, позовавайки се на местните власти. Отменена е и обявената тревога в града. Полицията в Берлин обяви, че районът е огледан и не са намерени никакви улики. След анализ на видеоклип на бродещото животно, експертите допускат, че то не […]