Борисов: Да спрат да дъвчат тази дъвка. Дадох си имунитета

NetNews

Отдавна е депозиран отказът ми от имунитет. Тази дъвка да спрат да я дъвчат„.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос какво се случва с депутатската му защита от разследване. Всъщност „отдавна“ беше преди два дни. По-рано той отказваше да си даде имунитета, а партията обясняваше, че прокуратурата действа репресивно срещу тях. След като Иван Гешев се раздели с поста си, Борисов се съгласи да се откаже от имунитета си.

„Барселонагейт“

Вчера съм го изпратил на Росен Желязков и днес вече го е заявел„, каза още лидерът на ГЕРБ.

Имунитетът му бе поискан от Гешев заради разследването „Барселонагейт“. Бившият главен прокурор намекна, че на Борисов ще бъдат повдигнати обвинения за пране на пари. След като бе уволнен Гешев обясни, че това е причината да го отстранят. Висшият съдебен съвет гласува отстраняването му заради изказването „политически боклук“. Сега Гешев се опитва да стане част именно от политическата класа. Преди дни той обяви създаването на собствено движение.

Благодарение на това, че лидирахме процеса по реформа на съдебната власт, ЕК преди два дни предложи механизмът (за състоянието на върховенството на закона б.р.) да отпадне. Така че е имало смисъл да направим правителство„, коментира Борисов.

Съвпадение

Неговият отказ от имунитет съвпадна с проверка на делото „Барселонагейт“. То е изискано от екип прокурори по заповед на новия и.д. шеф на държавното обвинение Борислав Сарафов. Проверяват се още петдесетина производства, всичките срещу депутати и висши чиновници. Те са водени през последните три години, докато прокуратурата се управляваше от Гешев.

„Барселонагейт“ е под наблюдението на прокурора от Софийска градска прокуратура Стефан Христов, за когото Гешев каза, че са били съученици. По информация на Mediapool оригиналите на събраните по делото документи са били съхранявани в националната следствена служба. След като са били изискани за проверка, Христов е пратил копия. Отново са му били поискани оргиниали, но той е отказал да ги изиска от следствието. Затова материалите в крайна сметка са били пратени от следователите.

Пране на пари

В основата на разследването е покупката на къща в Барселона, ползвана от бившата манекенка Борислава Йовчева. Смята се, че парите са дадени от близки до Борисов без обаче да има директна връзка със самия него. Бившият премиер многократно е заявявал, че няма къща в Испания. Наскоро той отказа да даде ДНК проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ченев: Визитата на Зеленски беше предизвикателство към евроатлантиците в парламента

Володимир Зеленски щеше да разбере отказа ни да им дадем оръжие или поне щеше да ни чуе. Това каза в ефира на bTV Иван Ченчев, зам.-председател на ПГ „БСП за България“. „Посещението на президента Володимир Зеленски беше функция, за да се случат някои решение. Тази визита беше предизвикателство към евроатлантиците […]