Борисов пред ОИСР: Имаме най-ниският дефицит в ЕС

NetNews

Премиерът Бойко Борисов участва в официалното представяне на Икономическия преглед на България, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В началото приветствие имаше генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, който представи ключови точки от икономическия преглед. Документът е важна стъпка към членството ни в ОИСР и част от Пътната карта на България по присъединяване към организацията. Настоящият преглед има за цел да оцени степента, в която страната ни се придържа към принципите, споделяни от държавите членки в ОИСР. Преди малко повече от седмица на официална церемония бе отбелязано присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия на ОИСР и към нейната Информационна банка.

Борисов благодари на Гурия за сътрудничеството и знанията за ситуацията в България и напомни икономическият растеж в страната преди пандемията. Изтъкна множеството стартъпи, индустриални зони.

За първи път изнасяме повече за Германия, отколкото внасяме, както и за други страни от ЕС, каза Борисов. По думите му това ни позволява сега в България да имаме един от най-ниският дефицит в ЕС – под 3 %, както и един от най-ниския държавен дълг, заедно в Естония. И това по думите му е благодарение на борбата с контрабандата, която от над 30 % вече е 3 на сто.

Борисов поясни, че във всяка сфери правим реформи и ни се иска това да е по-бързо, но заради пандемията трябва да мислим за резултатите от борбата с пандемията. Данните от пандемията пък показвала, че ние сме на едни от последни места в ЕС по смъртност. Поясни,че почти всички бизнеси са отворени – градини, училища и други. Единствените рестрикции били за ресторантите, а курортите ни били пълни с туристи. Надява, че до парламентарните избори ще изпълним критериите и препоръките на организацията.

Самият Гурия преди това призова България да продължи пътя за реформи, както и да положим повече усилия в борбата с корупцията.

Борисов заяво, че винаги сме били пример за финансова дисциплина, увеличили сме парите за учителите, както и инвестициите за инфраструктура. Напомни, че сме дали повече пари и за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, дори сме увеличили парите за армията, и то в условията на пандемията.

"Кои са най-уязвимите групи?" – попита Борисов , като поясни, че това са възрастните и изтъкна, че даваме по 50 лева допълнително към пенсиите им всеки месец. По думите му това е инвестиция в бъдещето. През новия програмен период от ЕС ще получим 200 млн. евро за развитие на най-бедните региони в България, в случая Северозападния и ще инвестираме в него. Наред с това ще има средства за ремонт на пътища и жп линии в региона.

Накрая Борисов поясни, че ще направим всичко да изпълним препоръките на ОИСР.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Датска фирма получи военен имот

Дъщерна компания на датската „Копенхаген Грийн Енерджи“ получава за срок от една година терен от 665 декара в местността Червен баир. На него ще бъде изграден ВЕИ. Договорът от българска страна ще подпише кметът на Ямбол Валентин Ревански. На терена някога е имало поделение за противовъздушна отбрана. Имотът е предоставен […]