Британски учени създадоха най-лекия звукоизолиращ материал в света

NetNews

Нов материал с уникални свойства, ниска плътност и висока звукоизолация е разработен от изследователи от Университета в Бат. Иновацията е на базата на графен. Според авторите на изобретението полученият материал може да претендира за титлата на най-лекия звукоизолатор в света.

Според проучвания, проведени от британците, новият материал е способен да намалява пасивно силата на звука с 15 dB и има плътност от само 2.1 кг на кубичен метър. За сравнение ще кажем, че най-често срещаният съвременен полиуретанов звукоизолиращ материал има плътност 32 кг на кубичен метър.

Новият материал е получен чрез смесване на течна форма на графенов оксид с алкохол. След това сместа се разклаща до образуване на пяна и се стабилизира чрез замразяване. Резултатът е клетъчен материал с пълни с въздух мехурчета, които имат здрави графенови черупки. Клетъчната структура осигурява на материала индикатор за ниска плътност.

Ниската плътност на звукоизолатора е идеална за използване в авиационната и космическата индустрия за изолиране на двигатели. В допълнение разработчиците заявяват, че материалът има и други полезни свойства, включително способността да разсейва топлината, устойчивостта на високи температури и защитата от електромагнитно излъчване. Учените продължават да изучават полезните свойства на материала.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Очила вместо огромен телевизор

Концептуалният мобилен дисплей NxtWear G бе представен за първи път от TCL на CES 2021. Сега компанията обяви началото на серийното производство на устройството, което ще излезе на пазара през юли на цена от 680 долара. NxtWear G първоначално ще се предлага на пазара в Австралия, но впоследствие ще започне […]