Буруджиева: Ще бъде изненада, ако някоя партия въобще спечели и има сама мнозинство

NetNews

Буруджиева: Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели и има възможност да има сама мнозинство
Навлизаме в периода, в който обикновено най-много се лъже и най-много обещания се дават, смята политолога Слави Василев

Изтича крайният срок за регистрация на политическите формации на предстоящите избори на 2 октомври. Повечето от политическите играчи внесоха документите си в ЦИК в предпоследния ден и дадоха своите заявки за предстоящата предизборна надпревара. Какво да очакваме на политическата сцена, задават ли се нови или се възраждат стари коалиции?

„Основната заявка е, че ще участват в изборите, защото имаше и такива, които заявиха, че няма да участват. Втората заявка е какво конкретно смятат, че ще представлява кампанията и какъв е залогът за тези избори и тук вече видяхме крайно противопоставяне, търсене непременно на враг. Изборите сега са много кратки. Хората искат техните проблеми да са във фокуса на вниманието на партиите, а продължават да бъдат емоциите и страстите на самите партии“, заяви политологът проф. Татяна Буруджиева в студиото на „България сутрин“.

Според политолога Слави Василев ходът на събитията е белязан от падането и провала на кабинета „Петков“ и навлизаме в периода, в който обикновено най-много се лъже и най-много обещания се дават.
„Продължаваме промяната“ вчера даде заявка за 121 депутати и първо място. Гостите бяха попитани дали това е постижимо.

„Тръгваме от резултата, който имаха, когато се създадоха и когато беше най-силна привързаността и интересът към тях. Те тогава не постигнаха 121 народни представители, какво да говорим след 7 месеца управление, което показа ясни тенденции на оттегляне на доверие към тях. Ако смятат, че крайната кампания може да им донесе успех, само бих припомнила какво им се случи с крайната черно-бяла политика, която водеха, тя доведе до тези предсрочни избори. Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели и има възможност да има сама мнозинство“, отвърна проф. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Василев смята, че няма политическа формация, която може да претендира за мнозинство. Причините са самото отвращение в избирателите, които повече от половината не гласуват, и пропорционалната избирателна система, която не дава предимство на първата политическа сила, а раздробява гласовете на хората. Такава е конфигурацията на нашата политическа система и според него, докато тя не се промени, ние ще продължаваме да виждаме всевъзможни коалиции, които при следващото НС обещават да бъдат още по-цветни.
„Ако се върви към обичайната практика в политиката да се правят следизборни коалиции за управление, които включват големите представителства на партии, единствената възможност за такова обединение е да се дръпнат назад лидерите. Политическият процес беше превърнат последните години в персонален“, смята проф. Буруджиева.

Мнението на Василев е, че партия без лидер е нонсенс, защото в политиката винаги лидерът е важният, тя е лидерска битка. Българската политическа система не позволява на лидер да изпъкне, именно заради парламентарната форма на управление и заради мажоритарната избирателна система.
Той коментира и назначението на Деница Златева като директор на „Булгаргаз“ и каза, че това показва, че служебното правителство има сериозни намерения да се справи с най-тежкото наследство от Кирил Петков – енергийната политика.
„Зимата настъпва и единственото решение, което може да се вземе, е незабавно преговори с „Газпром“, за да може в България да има надежден източник на газ“, твърди Василев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Изпращат 99 хил. литра вода на община Своге заради кризата

99 хил. литра питейна вода в лични разфасовки е осигурена за населението на община Своге. Това обяви по време на брифинг в МС комисар Николай Николов. Той поясни, че в града има 15 пункта, от които гражданите могат да се снабдяват с питейна вода. Тя е осигурена от няколко общини, […]