България е опашкар в ЕС по дигитални умения на работещите хора

NetNews

Въпреки инвестираните средства за подобряване на квалификацията напредъкът за последните години е 0,7 процентни пункта, сочи доклад на Сметната палата, споделен от БНР. Той е извършен за периода от януари 2017 до края на 2019 година и включва различни дейности, които през годините са финансирани от държавния бюджет и европейските фондове.

България е на опашката в Европейския съюз по дигитални умения на работещите хора – това един от изводите на Сметната палата при одит „Професионално обучение на възрастни“.

Действията на министерствата на труда и социалната политика и на образованието и науката са неефективни, категорични от одитната институция.

При проверката е установено също, че през 2019 г. България е на предпоследно място от страните в ЕС по показателя дял на населението на възраст 25-64 г., участващо в образование и обучение. Резултатите на страната ни са близо 6 пъти по-ниски от средните за ЕС, а спрямо водещите страни като Швеция и Финландия – между 15 и 17 пъти.

Националната цел за обучение на възрастни не е постигната, е заключението на Сметната палата, която е изпратила редица препоръки към двете ресорни министерства.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Създадоха първата в света 3D карта на мозъка на маймуна

Учени от Китайската академия на науките са създали първото в света триизмерно изображение на мозъка на маймуна, пише сп. "Нейчър байотекнолъджи", цитирано от БТА. Тази "карта" може да посочи нови възможности за лечение на сериозни заболявания като болестта на Паркинсон. За да демонстрират организацията и свързването на невроните в мозъка […]