България – рекордьор по неравномерно разпределение на доходите

NetNews

Богатите ще станат по-богати. Това е тенденция, която наблюдаваме в България през последните 30 години. Само за периода от началото на финансовата криза – 2008-2009 г. досега – ножицата между богатите и бедните се е увеличила с над 1/3. Това подчерта икономистът доц. Григор Сарийски в отговор на въпрос какво ще е съотношението богат-беден в следващите 12 месеца.

„България е рекордьор по неравномерно разпределение на доходите. Тя е рекордьор по дял на домакинства, които не могат да осигурят нормална температура и комфорт в домовете си“, каза той пред БНР.

По думите му всичките тези 30 години преход към пазарна икономика и 12 години преход към европейски стандарти реално беше преход в обратна посока.

Заплатите

Статистиката твърди, че за третото тримесечие заплатите са нараснали с около 14%. Пробвайте да поразпитате кръг от ваши познати и приятели на колко от тях заплатите са нараснали не с 14%, а по принцип с двуцифрени темпове – 10,11 и 12%. Да не говорим, че когато средното нарастване е 14%, трябва да има хора, чиито заплати са нараснали с 20, 25% и т.н., допълни Сарийски.

По думите му, ако се направи разбивката по сектори, като се изключи енергетиката, недвижимите имоти и финансите, в които има едноцифрено нарастване, при всички останали трябва да има двуцифрени темпове  – „аз обаче не съм останал с такова впечатление“.

“Новото нормално, за което говорим, далеч не се отразява в повишаване на благосъстоянието. Тук вината не може да бъде отправена само към управляващите в България. Разбира се, те носят основен дял за това. Като започнем от самите преговори за включване в ЕС и няколко огромни поразии, които бяха направени, тотални щети върху българската икономика, като спирането на реакторите в Козлодуй, благодарение на което имаме доста по-високи цени за електроенергията в момента, отколкото щяхме да имаме тогава.“, каза още икономистът.

 Несправедливото разпределение на субсидиите в ЕС

„В България беше договорено едно тотално несправедливо разпределение, благодарение на което България произвежда само технически култури и внасяме по-голяма част от другата продукция. Благодарение на това имаме цени, които са почти равни на тези в ЕС, докато в Румъния, която успя да запази голяма част от местното си производство, цените са от порядъка на 62-63%. Голяма част от хората в Северна България ходят да си пазаруват там.“, допълни Сарийски

“Всички онези радетели за свободен пазар изведнъж се обърнаха и казаха, че искат държавата да им помогне, което е де факто антипазар. Един от постулатите за свободния пазар е, че той работи на принципа на дивата природа – онези, които не са достатъчно жизнеспособни, биват изяждани и унищожавани и умират от естествена смърт. Оцеляват онези, които са по-пригодни. Това е механизмът, който движи прогреса. Това е нещо, с което масово се промиват мозъците на новите икономисти във висшите учебни заведения. В момента виждаме натиск за точно обратното – да помогнем и то точно на онези, които са най-нежизнеспособни.

Наблюдаваме един абсолютен когнитивен дисонанс в икономиката – от една страна, се стремим да осигурим повече пазар, от друга, предприемаме мерки, които унищожават пазарното начало. Това води до разрастването на онези злокачествени образувания, които заемат по-голяма част от свободния ресурс.“, каза експертът.

Как да стимулираме икономиката

Според него ако искаме по някакъв начин да развием икономиката, би трябвало да заместим голяма част от външния внос, и то на тези продукти, които са с висока добавена стойност. Това е нещо, което направи Румъния, нещо, което направи Китай, нещо, което прави Русия.

В България напускат два пъти повече българи от тези, които се връщат. България се обезкървява, умира, остава без българско население. Някога бяхме 9,2 млн., в момента по предварителни данни сме някъде около 6 млн.

Здравеопазване и икономика

“Здравеопазването винаги е било част от финансовата система в икономиката поради простата причина, че един болен човек не е склонен да потребява. Ако човек е закъсал със здравето си, няма да си купи нов телевизор, няма да работи пълноценно. Лошото здравеопазване се отразява върху икономическия живот на всяка една страна. За съжаление у нас средствата, които се харчат за здравеопазване, излизат в голяма част от джоба на българина. България е рекордьор в ЕС по дял на парите в здравеопазването, които излизат от джоба – плащате си за избор на екип и за каквото още се сетите. В България за съжаление дори парите не ви помагат поради простата причина, че няма хора.“, смята икономистът.

Какво да очакваме от новото правителство

„Като гледам първоначалните заявки и рекордния дефицит, който беше заложен в т.нар. „проектобюджет“, който тепърва ще бъде прекрояван, ми е трудно да бъда оптимист. В  проекта, който беше внесен през декември месец, заложеният дефицит беше рекорден – 7,2 млрд. лева.

Ако вярваме на първоначалните заявки на това правителство, че ще запушат проблемите, ще спрат сивата икономика, ще увеличат постъпленията от данъците, ще предотвратят избягването на данъци и т.н., защо се получи така, че дупката в бюджета става все по-голяма и по-голяма – 7,2 млрд. е рекорден дефицит.

Лично аз не съм оптимистично настроен към закрепването на финансите на държавата, дори напротив, вижда се, че публичният дълг ще нараства и то с рекордни темпове.“, призна Сарийски.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Година от щурма на Капитолия: Над 725 души са с обвинения

Снимка: архив, БГНЕС Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение по повод годишнината от щурма на Капитолия. Мерките за сигурност във Вашингтон са повишени. От Белия дом заявиха, че Байдън ще засегне темите за правовата държава и функционирането на демократичните системи. Байдън ще отдаде почит и на служителите на […]