Важна среща между Турция, Швеция и Финландия

NetNews

Първата среща по постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция ще се състои днес във Финландия, съобщи Анадолската агенция.

На 28 юни трите държави подписаха тристранен меморандум по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, с който Финландия и Швеция се ангажираха да отговорят на легитимните опасения на Турция в областта на сигурността, което проправи път за членството им в НАТО, напомня агенцията.

За изпълнението на меморандума трите държави създадоха постоянен съвместен механизъм с участието на експерти от министерствата на външните работи, вътрешните работи и правосъдието, както и от разузнавателните служби и институциите за сигурност. По време на срещата днес Турция ще бъде представена от говорителя на президента Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал.

Съгласно меморандума Финландия и Швеция изразяват пълната си подкрепа за Турция срещу заплахите за националната ѝ сигурност и се ангажират да не оказват подкрепа на организации, които Анкара смята за терористични. Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, даде ясно да се разбере, че ще се противопостави на членството на скандинавските държави в НАТО, ако не бъдат удовлетворени нейните опасения за сигурността, посочва АА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Kia показа първи снимки на най-голямата си „електричка“

През изминалата година Kia показа концепта EV9, който по-късно обяви, че ще се превърне в сериен автомобил с най-големите размери в електрическата гама на компанията. Колата трябва да дебютира в началото на 2023 година и изглежда към момента нещата вървят по план. Корейците показаха първи официални снимки на серийния модел […]