Ваксинацията доведе до ръст в цените

NetNews

Лондонският пазар на недвижими имоти отново проявява признаци на живот, след като пандемията, предизвикана от коронавируса, доведе пазара до най-ниското ниво за последните 5 години, сочи анализ компанията Acadata. Картината е валидна и за цяла Великобритания, където не само стойността на квадратен метър жилищна площ отчита ръст, но и броят на сделките. Средната продажна цена е 714 000 USD към края на февруари 2021 г. Това е с 1.2% повече спрямо миналогодишния октомврийски спад. Основната причина за повишаването е бързана ваксинация на населението.

Инвеститори, които залагат на възстановяването на търсене на жилища в Лондон, се надяват, че поскъпването е първият признак на възстановяване на пазара на недвижими имоти. Цените паднаха с над 10% от декември 2019 г. до октомври 2020 г.

Към днешна дата строителните предприемачи планират да пуснат в експлоатация над 500 сгради, всяка от които по 20 етажа, сочат данните на компанията Molior. в началото на текущата година в етап на строежа са били 123 сгради. За сравнение, в началото на 2011 г. техният брой е бил едва 21.

"Купувачите започнаха да гледат отвъд пандемията, тъй като британската програма за ваксиниране набира скорост. Чуждестранните клиенти също все още могат да извлекат изгода от слабия паунд спрямо американския долар", казва Ивон Ховенко, анализатор от Intelligence. Тя прогнозира, че през текущата година може да се наблюдава допълнителна променливост. Съчетаването на забавянето на икономическия ръст в резултат на Брекзит и края на данъчната ваканция, ще окаже влияние на пазара на жилища в столицата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Десетки хиляди пчели превзеха кола за минути

История, разказана от пожарната в Лас Крусес, показва как пожарникарите се справят отлично, не само с огън, но и с няколко хиляди пчели, избрали случаен автомобил за техен дом. Случката се развива в градчето в Ню Мексико, а за ново жилище е избран стар Buick. Мъж, чието име не се […]