Вулканичен остров се сформира след изригване в Тихия океан (ВИДЕО)

NetNews

Вулканично изригване в района на японския остров Иво Джима (Иото) в Тихия океан е довело до формирането на ново образувание с кръгла форма и диаметър около 100 метра, предаде ТАСС, като цитира експерти от Института за изследване на земетресенията към Токийския университет. Той се намира на повече от 1000 км от столицата Токио, пояснява БТА.

Активността на подводния вулкан е засечена от въздуха на 30 октомври. На видеоматериали и снимки се виждат множество експлозии, които възникват при пряк контакт на гореща магма с вода. В резултат на изригването изплуват скали с големина няколко метра.

Continuing eruption of an underwater volcano off the island of Iwo Jima (Japan, November 2023). pic.twitter.com/v35PMyg0zq

— ᖇᗝᗝᔕᗴᐯᗴᒪ丅 丅ᗴᖇᖇᎥᗴᖇᔕ (@RTerriers) November 4, 2023

Изследователите смятат, че изхвърлените на повърхността скали са образували нов остров. Кратерът на вулкана не се вижда на повърхността, а заобикалящата го водна площ е покрита с пемза. В този район и преди са регистрирани изригвания на подводни вулкани.

Самият остров Иво Джима, на който е проведена битка по време на Втората световна война, е вулканичен.

Eruption of an underwater volcano near Iwo Jima Island, Japan. October 30, 2023. pic.twitter.com/X9Gm2mYzMR

— Domenico (@AvatarDomy) October 31, 2023

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ослепителна красавица завъртя главата на португалски национал от Ман Сити

Ослепително красивата Арабела Чи, която има и перфектно тяло, е завъртяла главата на португалския национал Рубен Диаш. Бдителни фенове разкриха връзката им, след като и двамата публикуваха кадър пред Айфеловата кула, снимана по едно и също време и от един и същи ъгъл. Защитникът на Манчестър Сити беше в Париж […]