Въоръжаване! Бундестагът прие конституционна промяна за огромен фонд за армията

NetNews

Германски депутати днес приеха конституционна поправка, която проправя пътя за знакова инвестиция на стойност 100 милиарда евро във въоръжените сили, предаде ДПА.

Специалният фонд беше обявен от канцлера Олаф Шолц броени дни след началото на руската инвазия в Украйна през февруари и тогава германският лидер заяви, че той е „повратна точка в историята“. Конституционната промяна бе необходима, за да може огромната инвестицията в отбраната да бъде финансирана чрез заеми. Германската конституция по правило ограничава размерите на дълг, който правителството може да натрупва.

Предложението за конституционна промяна получи необходимото мнозинство от две трети в долната камара след сделка между лявоцентристките партии от коалицията и консервативната опозиция. Конституционната промяна трябва да бъде подкрепена с мнозинство от две трети и в горната камара.

Германската външна министърка Аналена Бербок по-рано днес отправи остри критики срещу, както тя каза, десетилетията на недостатъчно финансиране на въоръжените сили на страната. „Недостатъците на Бундесвера не могат да бъдат търпени дори още една секунда“, каза Бербок, която е от партията на „Зелените“. Тя добави, че въпросите за социалната справедливост и сигурността вече не трябва да се противопоставят. Парите ще се използват за закупуване на по-добро оборудване, включително самолети, танкове и боеприпаси, но също и за лично оборудване за войниците, като например устройства за нощно виждане или радиостанции.

Германия беше критикувана от съюзниците си в НАТО, особено от САЩ, че не изпълнява ангажимента си да харчи 2% от БВП за въоръжените си сили. Страната също така е и под натиск да изпрати още военно оборудване в помощ на Украйна и да го достави по-бързо.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Убийството на Алена Щерк: Екстрадират у нас задържания в Италия Спига

Апелативният съд в италианския град Анкона реши задържаният за убийството на Алена Щерк да бъде екстрадиран и съден в България. Това съобщават от bTV. След издирване Щерк беше открита мъртва в незаконно сметище до Радомир. Според прокуратурата тя е била убита по особено жесток начин. Виктор Спига беше арестуван в […]