В Словакия: глутници вълци унищожават добитъка

NetNews

Забранено е да се убиват вълци, прекратява се регулирането на вълчата популация в Словакия – такъв закон беше приет миналата година в страната. Днес обаче някои фермери вече се оплакват, че напоследък зачестяват атаките на вълци срещу добитъка им. За тяхната загриженост говори и държавният секретар в Министерството на селското стопанство Мартин Ковац на една неофициална среща на ресорните министри от ЕС в Прага през септември.

Политически ход?

Юрай Лукак се бори за опазване на вълчата популация вече от 50 години и днес посреща с негодувание призивите на фермерите. В интервю за ДВ той казва: „Това е политически ход.“ И обяснява, че ако забраната се запази известно време, всички ще разберат как вълците не нанасят особено вреди. „Само дето ловците не желаят това“, добавя Лукак. Той опровергава оплакванията на фермерите и обяснява, че няма доказателства за зачестили нападения срещу добитъка. Но такива оплаквания има не само в Словакия: в Австрия, Румъния, Латвия, Финландия и Франция също се чуват подобни гласове. Австрийският министър дори заяви, че в неговата страна атаките на вълци срещу добитъка са се увеличил с 230% само за година.

В самата Словакия дори правителствените институции имат различия по въпроса, доколкото Министерството на околната среда твърди, че няма ръст на вълчите атаки. Михал Кица, държавен секретар в това министерство, смята, че независимо от всичко трябва да подобри охраната на селскостопанските райони и на фермите. В Словакия няма официална данни за числеността на вълчата популация. Докато в Германия беше констатирано, че за последните 3-4 години броят на глутниците се е увеличил от 105 на 157, в Словакия преброяването още не е завършило.

Кучета-пазачи вършат най-добра работа

В Централна и Източна Европа вълци се въдят вече от много векове и повечето селяни в тези страни знаят как да опазват имотите и стадата си от нападения. Кучетата-пазачи са най-ефикасната отбранителна линия срещу вълчите глутници, смята зоологът Йергус Тесак. Той припомня, че в страни като Германия вече не се практикува традиционното отглеждане на овце. „Овцете обикновено се държат в ограден терен, като по оградата тече електричество. Само че вълците намират начин да се справят с това препятствие. Но ако фермерите използват големи овчарски кучета, като словашките, овцете ще бъдат защитени по-сигурно“, казва зоологът Йергус Тесак. И добавя, че комбинацията от електрическа ограда и две или три овчарски кучета би трябвало да възпре всякакви вълчи попълзновения.

Вълците могат да бъдат и полезни

Вълците и животновъдите са врагове от незапомнени времена, така че никому не би дошло наум за някаква възможна симбиоза между тях. А такава има. „Вълците помагат за намаляване на щетите върху селскостопанските култури, защото държат преживните животни в шах. Освен това те нападат предимно болни и слаби животни, както и диви животни, засегнати от разпространената напоследък Африканска чума“, обяснява Кристина Бокова, говорител на Държавната служба за опазване на природата в Словакия. Бокова добавя още, че вълците са застрашени не само от масовото бракониерство, но и от фрагментирането на ландшафта, в резултат от което изчезват безопасните за тях зони с минимално човешко присъствие.

Подкрепа от Европа

Защитниците на вълците в Словакия получават подкрепа и от Еврокомисията, която смята, че опазването на защитените едри хищници може да върви ръка за ръка с устойчивите земеделски практики.

Автор: Сона Отайовицова

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Миниатюрни сутиени и бикини от Ким Кардашиян за Коледа (СНИМКИ)

Ким Кардашиян обяви новата си колекция от коледно бельо. Сетовете ѝ включват миниатюрни сутиени и бикини, които са инкрустирани с кристали. Като основател на марката, Ким е и първият човек, който пробва и показа новата си колекция. В поредица от снимки в социалните мрежи 42-годишната звезда позира в миниатюрните тоалети […]