Гаф в Канада: Аплодираха възрастен есесовец при посещението на Зеленски

NetNews

В Канада тече скандал след аплодисменти за есесовец, предаде РИА Новости.

По време на посещението на Зеленски в канадския парламент беше поканен 98-годишният Ярослав Хунка, представен като „ветеран от борбата за украинска независимост срещу руснаците по време на Втората световна война“. Парламентаристите, заедно със Зеленски, го аплодираха на крака.

Хунка е бивш член на доброволческата дивизия „Галиция“ на войските на SS, която е съставена от украински националисти и не само се е борила срещу Червената армия, но е известна и с жестокости срещу евреи, поляци, беларуси и словаци.
Еврейската организация „Приятели на центъра „Симон Визентал“ реагира на инцидента. Тя поиска извинение и призова за обяснение „как този човек получи признание от председателя на Камарата на представителите“.

Председателят на парламента междувременно се разкая. Той каза, че именно той е поканил есесовеца и едва след това научи подробностите за биографията му.

„Бих искал преди всичко да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света. Поемам пълна отговорност за действията си“, каза той.

А лидерът на опозицията поиска извинение от премиера. Според него службата по протокола на премиера отговаряла за подбора на гостите и никой от парламентаристите не можело да знае за тъмното минало на Хунка.

„Г-н Трюдо трябва лично да се извини и да не прехвърля вината върху другите, както обикновено прави.

Трюдо от своя страна заяви, че няма нищо общо със скандала с почитането на СС в парламента.

Канадският премиер каза, че нито той, нито делегацията на Зеленски са били запознати с поканата на парламента и плановете за почитане на възрастния украински есесовец.

Той хвърли цялата вина върху председателя на парламента и го похвали, че се е извинил.

Руският посланик в Канада Степанов каза пред РИА Новости, че ще изпрати ноти до Министерството на външните работи и кабинета на министър-председателя на Канада във връзка с почитането на украинския войник от СС в парламента. Той нарече инцидента не грешка, а следствие от политиката на безнаказаност.

Постоянният представител на Русия във Виена Улянов нарече това позор за канадския истаблишмънт и отказ от ролята на страната в антихитлеристката коалиция.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Чия е Руската църква ОБЗОР

Според богослови собствеността на Руската църква е на българската държава и едностранното ѝ затваряне от страна на руското посолство противоречи на българското законодателство, предаде БНТ В четвъртък заради шпионаж в полза на Русия бяха експулсирани предстоятелят на руската църква Св. Николай Мирликийски – архимандрит Васиан и още двама служители на […]