Георги Ганев: Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се налага бюджетна ревизия

NetNews

Икономически ситуацията не е добра, но това се дължи основно на COVID кризата, каза в "Денят започва" по БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Ганев заяви, че по последни данни има дефицит на бюджета към края на март. „Към края на април министърът на финансите г-н Ананиев при изслушване в парламента изрично спомена, че очаква да няма дупка“.

Зависи как ще се развие кризата, ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината, обясни Ганев. Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета. Това товари бюджета с милиард и триста милиона лева.

Ако се отива към служебно правителство, това ще е в средата на май. Инициативата за промяна на бюджета трябва да дойде от Министерския съвет. Ако няма такова предложение, не може да се пипа законът за бюджета.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тиаго Родригес към феновете на ЦСКА: Ще оставим душата на терена за тази купа! Подкрепяйте ни!

Тиаго Родригес обеща, че той и съотборниците му в ЦСКА ще дадат всичко от себе си, за да спечелят финала за Купата на България срещу Арда (Кърджали). Капитанът на "армейците" посочи още, че футболистите са останали изненадани от уволнението на бившия треньор Бруно Акрапович, а заменилият го Любослав Пенев обича […]