Демерджиев: Колко пъти трябва да заловим Валентин Христов?

NetNews

Държавното обвинение отчете спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност, но отчитат ръст в делата за каналджийство. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че за миналата година те са над 2600.

Бившият граничен полицай Валентин Христов, задържан в Гърция заради случая с камиона с 18 мъртви мигранти, се е съгласил да бъде предаден на българските власти. Това потвърди говорителят на главния прокурор  Сийка Милева.

От държавното обвинение отчетоха намаляване на броя на осъдените за каналджийство, а като причина затова определиха закриването на специализираните съд и прокуратура.

„За периода от 2019 до края на 2022 г. прокуратурата на Република България отчита драстично увеличение на делатам образувани за престъпления за каналджийство.  За отчетения период се наблюдава и увеличение на броя на внесените обвинителни актове“, каза Милева.

Според вътрешният министър Иван Демерджиев данните на прокуратурата за спад в досъдебните производства не отговарят на действителността.

„Спад няма. Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии. В момента работим по още такива, касаещи организирани престъпни групи, които скоро ще бъдат завършени, но работата е по-специфична там и изисква повече време“, посочи Демерджиев.

От държавното обвинение коментираха и сключените споразумения в миналото между прокуратурата и спрягания за тартор на престъпната групата, отговорна за трагедията с 18-те мигранти край Локорско, Виктор Кузмов.

Вътрешният министър е категоричен, че законът не определя наказанието за споразуменията, които се сключват с прокуратурата.

„Когато човек е осъден, означава, че има доказателства, а когато той сключи споразумение, признава вината си. Ние два пъти сме го заловили и изправили пред съда. Колко пъти да го заловим“, попита Демерджиев.

На този фон заради все по-големия мигрантски натиск границата ще бъде снабдена с дронове.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Колеги на загиналия таксиметров шофьор на протест във Враца

Снимка: БГНЕС Протест на таксиметрови шофьори във Враца заради техен колега, загинал при пътен инцидент. Снощи 57-годишен шофьор на такси е бил пометен на околовръстното шосе в града от тир с турска регистрация. Първоначалният тест е отчел наличие на амфетамини във водача на тира. В протестното шествие се включиха над […]