Десислава Атанасова: Показала съм, че натиск трудно може да ми се окаже

NetNews

„До този момент мисля, че съм показала качества, че натиск много трудно може да ми се окаже“, каза председателката на парламенарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която е смятана за почти сигурен бъдещ член на Конституционния съд наред с издигнатия от ПП-ДБ бивш върховен съдия Борислав Белазелков.

Очаквано към нейната презентация в четвъртък пред конституционната комисия имаше най-голям интерес заради политическата ѝ принадлежност към ГЕРБ и твърде скромния ѝ юридически опит на фона на останалите съдии в КС. Десислава Атанасова обеща „добросъвестностно спазване на статуса на член на КС“, а след изслушването ѝ нейните колеги ръкопляскаха.

Кандидатите за КС бяха изслушани в комисията по конституционни въпроси, която ще изготви доклад. Изборът на двамата членове на КС от парламентарната квота трябва да се проведе до края на януари.

„Ще формирам волята си, спазвайки ценностите, принципите и нормите на Конституцията. Ако има опити за оказване на натиск, ще им бъде дадена публичност.“, обясни Атанасова.

Депутатката от ГЕРБ бе представена от Екатерина Захариева, която обясни колко активна е тя в парламента и е автор или съвносител на 316 законопроекта. Атанасова имала 1900 изказвания от парламентарната трибуна, но не се разбра това каква връзка има с КС.

„Тя ще допринесе положително за дейността на Конституционния съд и ще е добър кандидат с оглед на това да е по-широко общественото представителство в Конституционния съд“, каза Захариева.

Самата Десислава Атанасова обясни, че голямото ѝ предимство е, че е позната на депутатите и българското общество.

Кандидатът на ПП-ДБ за конституционен съдия Борислав Белазелков на свой ред трябваше да отговаря на въпрос дали подкрепя еднополовите бракове.

„Бракът като тайнство е този брак, който няма как да бъде изживян като еднополова двойка. Неслучайно няма религия, която да го позволява, вероятно има сатанински ритуали, които се извършват там. Гражданският брак обаче е сделка и законодателят трябва да реши какво ще прави със сделките“, обясни Белазелков.

Белазелков беше представен от заместник-председателя на парламента Никола Минчев, който обяви, че бившият върховен съдия винаги е отстоявал независимостта на съда. Борислав Белазелков е бил съдия през цялата си магистратска кариера, а преди десет години бе и председател на Съюза на съдиите в България.

Той също бе попитан как би реагирал, ако някой се опита да му окаже натиск.

„В обществото нищо не става без натиск. Натиск трябва да се осъществява, но чрез демократични механизми. Натискът трябва да бъде правомерен, защото ако хората не се борят за своите права, ако не ги защитават, никой няма да им позвъни на вратата, никой няма да каже: тук имаш едно право, искаш ли си го. Близо 40 години съм отстоявал, надявам се и следващите седем да отстоя“, каза Белазелков.

Съдията обяви, че неговата номинация е издигната от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов.

„Ако се познават моите действия, трябва да се знае, че този, който иска да упражни неправомерен натиск доста ще трябва да тренира мускули“, коментира Белазелков.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иван Ченчев: Тагарев ще ни вкара във война, искаме му оставката

Не наричам обсесия браненето на паметници. БСП не е поискала премахването на каквито и да е паметници. Прототипът на паметника на Альоша в Пловдив е украинска дивизия. Между 41-44 година близо 20 000 български войници са загинали във войната срещу фашизма зад граница. Това е паметник на войника, който се […]