Д-р Илиев: Има логика да се съкрати периодът на карантина

NetNews

„Разумно е да се изисква носене на по-висок клас маски. Ако искаме да се справим с кризата, мерките трябва да се спазват от всички“, каза в ефира на Нова тв Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Неговите наблюдения са, че в нашия парламент мерките се спазват, но и за депутатите той препоръча носене на по-висок клас маски. 

„Добре е, че комуникацията между властите и обществото се подобрява, но нивото на ваксинация трябва да се повиши“, заяви още д-р Илиев.

„Важно е да се проследи как ще се запълнят местата в болниците. Притеснително е, че броят на починалите расте, което означава, че лекото протичане не е много актуално за нас. До края на януари ще знаем точно как се развива ситуацията с Омикрон“, смята той.

Още по темата

12 яну 2022 10:33

101

12 яну 2022 08:57

136

12 яну 2022 06:26

225

Д-р Илиев добави, че Омикрон има много по-висока заразност, сходна с морбили, а ваксините в момента са леко „отклонени от ефективността си“. 

„Данните за лекото протичане са предимно от Великобритания, където ваксинацията е висока. В България ситуацията е различна – ниска ваксинация, по-възрастно население, хронични заболявания“, констатира той.

„При Омикрон има по-кратък инкубационен период, времето между контакта с болния и момента, в който се проявяват симптомите. Затова е логично да се намали периодът на карантина“, коментира д-р Илиев.

„Хората с бустерна доза имат по-добър имунитет и са за по-кратко време вирусоносители, по-малко заразяват“, каза още той.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Протестът - първият стрес тест за кабинета

Ще има ли сериозен политически отзвук днешният протест зависи от отговора на институциите, твърдят анализатори. Протестът срещу „зеления сертификат“ наподобява събитията от лятото на 2020 година, казва политологът Антоний Гълъбов. „Политическата криза не е решена и не е преодоляна. Партия „Възраждане“ беше една от партиите на протеста. Много от стилистиката […]