ЕБВР дава 60 млн. евро на „Еврохолд“ за придобиването на ЧЕЗ

NetNews

Заем до 60 млн. евро на Източноевропейска електрическа компания B.V., изцяло притежавано дъщерно дружество на "Еврохолд България" АД, разрешава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Съобщението е от централата на финансовата институция в Лондон.

Средствата са предназначени за финансиране на покупката на активите на чешката група ЧЕЗ в България от "Еврохолд", както и за програмата за надстройка на цифровизацията и разпределението на мрежата на ЧЕЗ Разпределение България АД.

Източноевропейската електрическа компания B.V. е дружество със специално предназначение, регистрирано в Нидерландия, изцяло собственост на "Еврохолд България" АД и създадено за целите на това придобиване, се казва в съобщението.

Общата стойност на проекта възлиза на 525 млн. евро, като 335 млн. са за придобиването от "Еврохолд" на акциите на ЧЕЗ Груп в ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Електро, ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ ИКТ, Проект за свободна енергия Орешец, Бара Груп и ЧЕЗ България (наречени в договора „ЧЕЗ субекти“).

Българската финансова и застрахователна група "Еврохолд" ще използва средствата от заема на ЕБВР, заедно с тези от планираното увеличение на капитала и други заеми, за да завърши своята сделка с ЧЕЗ на стойност 335 милиона евро до края на юни.

"Еврохолд" е възложил на американската банка JP Morgan да структурира дълговото финансиране за цялостното придобиване, което според него възлиза на около 490 милиона евро. В същото време ЕБВР оценява общите разходи на стойност 525 милиона евро.

Част от приходите от заема от ЕБВР ще бъдат използвани за надграждане на електроразпределителя, който "Еврохолд" ще придобие, се казва в изявление на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първото автокино в Ямбол събра стотици зрители

При огромен интерес премина прожекцията на първото автокино в Ямбол. Повече от 400 автомобила и десетки хора, дошли пеша, изпълниха до пълния му капацитет паркинга между магазините „Практикер“ и „Технополис“ . Зрителите гледаха нашумелия български филм „Привличане“ на режисьора Мартин Макариев, продуциран от Яна Маринова и Башар Рахал. Прожекцията беше […]