Евгений Кънев: Има три Българии – европейска, корупционна и русофилска

NetNews

От доста време наблюдавам престрелките в социалния експеримент Фейсбук. На тяхна база мога ясно да разгранича три Българии:Европейска България; Корупционна България; Русофилска България. Разговорът между тези тези три Българии е затруднен заради сблъсъка на три различни групи ценности.

За Европейска България бъдещето е най-важно за страната и тя иска да види България като развита западна парламентарна демокрация. Затова са най-важни реформите, които ще я доближат: като архитектура на работещи институции и пазарна икономика. Правото е най-важно за защита на свободите, чрез които човек може да твори и създава продукт и своя собственост. Участието в политическия живот е да защити тези ценности – които са граждански и записани в Конституцията.
Европейска България е партия на средната класа и най-образованата част от обществото.

За корупционна България най-важно е настоящето. Защото тя вече се е окопала във властта на всички нива в политиката, икономиката, съдебната система и медиите. Властта и парите са мощни лостове, чрез които купуват влияние и изграждат мрежи навсякъде в цялата публичност: медии, говорители, изпълнители, бюлетини, политици и партии. Те са статуквото, родено от бившия комунистически елит и ДС. Политическата им амбиция е фасадната парламентарна демокрация, в която те са прозападни, за да имат легитимност за целите на усвояване на еврофондовете, но и за да защитават руските интереси в Европа и САЩ. Идеологията ѝ са парите и властта. Те представляват едрия капитал у нас и идеологически са “десни”.

За русофилска България най-важно е миналото. По-младата част от тях, т.н. ПатрЕоти отиват чак до Възраждането и спекулират с подбрани митове и фрази, които пасват на наратива за превъзходство на българите над чужденците, които обикновено са врагове на отечеството. По-възрастната си предпочита близкото минало на комунизма. Общото между двете е омразата към Запада и признателността към Русия, която им е вменена в школските учебници по история. Те искат също реформи, но не за подобрение на парламентарната република, а за нейното заличаване за сметка на президентска власт по руски образец. Затова и парламентът и дебатите в него за тях са падение и предпочитат силната ръка по спомени от миналото да решава всички проблеми. Понеже поддръжници на тази група са основно загубили от Прехода и неспособни да изградят умения да се справят в пазарната икономика – те най-лесно стават жертва на руската пропаганда, в която Западът е виновен за всичките им беди. Затова гласуват за партии, които ги хващат с тази пропаганда, но с лидери, които са под влиянието именно на корупционна България. И така осъществяват руското влияние у нас като “полезни идиоти”, гледайки в медиите и гласувайки в политиката за “четирихилядници”. Носители на тези гласове са леви – най-бедните и със социални и образователни нужди българи.
Прадоксът е, че трите Българии са сравнително еднакви като големина на електоратите – около по 600 хиляди души всяка. Но с тази разлика, че към корупционна България отива и етническият вот от около 400 хиляди гласа, която я прави незаобиколим фактор във властта, освен в редките ситуации, като есента на 2021 г.

Откъде идва шумът и обвиненията, с които започнах ?

Моделът на корупционна България, управлявал, откакто сме в ЕС се счупи през 2020 г и обедини срещу себе си Европейска и русофилска България, намерило израз в изборите през 2021 г. и правителството на Промяната. Тогава около 140 хиляди русофили гласуваха за ПП, за да се махне корупционна България. Към онзи момент Радев беше естествен съюзник за тази цел и подигравките към днешна дата за постоянни позиции към даден политик – независимо какво прави той – са дилетантски. След това този вот за Радев отиде във “Възраждане”.

Войната на Путин срещу Украйна промени всичко – защото от нашата реакция зависеше дали сме достойни за ЕС и НАТО. Това отдръпна Радев и русофилска България и показа, че с тях няма как да се направят реформи, които да намалят руското влияние у нас. Т.е колаборацията на средната класа (политическият център) с бедните (левите) се разпадна.

Затова единственият начин за политическа тежест в управлението до края на войната и решаването на геополитическото уравнение на България е колаборация под една или друга форма с Корупционна България.

Колкото и ерзац реформи да са възможни – те ще се случат, както стана чрез компромиса на Кръглата маса през 1990 г, която осъществи политическият преход и компромисът на 4 февруари 1997 г, който осъществи икономическият преход. Сега е ред на прехода в Третата власт – съдебната система.

Но както ПП-ДБ не станаха русофили или леви в общо управление с Русофилска България, няма основателна причина причина да смятаме, че ще станат корумпирани с Корупционна България. С каквито обиди – и в двете, и от двете посоки – е пълен форумът ФБ.

Защото имат различно политическо ДНК.

Просто парламентът, за разлика от президента, работи с мнозинства.

Евгений Кънев

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия ще изчезне. Но културата ѝ ще остане

Няма да има Русия. Възможно е да изчезне и руският език. Но руската култура ще остане. Ще я почитаме по начина, по който почитаме културата на Класическа Гърция, прогнозира проф. Евгений Дайнов. Чудесният съветски поет Евгений Евтушенко има едно веднага запомнящо се стихотворение, озаглавено „Ты спрашивала шепотом“ („Ти попита шепнешком“). […]