ЕК смята да инсталира на антидронова технология, за да защитава централата си

NetNews

Европейската комисия разглежда възможността за внедряване на технология за защита от дронове в централата на ЕК „Берлемон“ в Брюксел, пише Политико, предаде News.bg.

Изпълнителният орган на ЕС е започнал да търси компании, които биха могли да осигурят оборудването, според източници, запознати с въпроса.

Системата ще бъде проектирана да предпазва от шпионаж от безпилотни летателни апарати, както и от физически атаки, казаха източниците, пожелали анонимност поради чувствителността на дискусиите.

Брюксел е известен в дипломатическите среди като огнище на шпионаж. Има десетки съобщения за хора, работещи за чужди държави, маскирани като длъжностни лица, журналисти или служители на НПО в опит да получат специален достъп. Войната с дронове би представлявала нов фронт от вражеските страни за атака в сърцето на ЕС.

„Неоторизирани дронове, летящи в непосредствена близост до чувствителни обществени сгради, биха могли потенциално да представляват заплаха за сигурността“, каза говорител на Комисията пред „Политико“, попитан за плановете.

„Комисията, заедно с други заинтересовани страни и властите на страната домакин (Белгия), разглеждат възможни мерки за справяне със заплахата“, добави говорителят. „Тъй като това е въпрос на сигурност, Комисията не може да коментира повече предприетите мерки или мерките, които предстои да бъдат взети.“

Хора, които обсъждаха въпроса с „Политико“, са отказали да коментират каква форма ще приемат антидроновите структури.

Обикновено те могат да бъдат камери, които откриват безпилотни апарати, или електронни устройства, които пречат на способността на дрона да работи.

Комисията и други служители на ЕС работят с чувствителна информация и в миналото, дори на високите етажи, е било наредено да се поставят завеси или щори от страх, че дрон може да направи снимки на хора или документи или да заснеме тайни срещи през прозорците.

Сградата „Берлемон“, в която се помещават едни от най-високопоставените служители от около 32 000 служители на Комисията, също е мястото, където живее нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Преди това Комисията публикува стратегически документи и наръчници, които съветват срещу „злонамерени“, „некооперативни“ дронове. Брюксел също така въведе мерки за въздушното пространство за полицейски трафик с дронове, които започнаха да функционират миналата година.

Съветът на ЕС, който представлява страните членки и чието седалище се намира над пътя от „Берлемон“ и Европейският парламент, чиято основна сграда в Брюксел е на около един километър, отказаха да кажат дали обмислят подобни мерки.

Представител на Съвета каза, че институцията „не комуникира относно оперативни мерки за сигурност“. Въпреки това, „се вземат подходящи мерки, за да се отговори на всеки специфичен или общ риск“.

Властите в Брюксел забраниха най-вече летенето на дронове в белгийската столица без предварително разрешение.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Китай е готов да си сътрудничи с ЕС, заяви Ван И при своето посещение в Испания

В хода на своето посещение в Испания, китайският външен министър Ван И заяви, че Китай е готов да сътрудничи с Европейския съюз в защита на свободната търговия и подкрепа за многостранния подход в международните отношения, съобщиха Ройтерс и БТА. Китайският министър каза още, че Китай и ЕС могат да работят […]