Здравният министър: Разполагаме с огромно количество ваксини, можем да помогнем на съседи, които са извън ЕС

NetNews

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви пред журналисти, че България може да помогне на свои съседни държави с ваксини срещу коронавирусната инфекция.

"Към нас има отправени искания от Македония, от Косово, Албания, Босна и Херцеговина. За съжаление се оказа, че процедурата е много тежка. Иска съгласуване с ЕК и фирмата-производител, независимо дали ще дариш ваксините, или ще ги продадеш. Отнема дълъг период от време. Извършили сме цялото проучване. Разполагаме с цялата налична документация. Отправили сме запитване към ЕК, на което би трябвало утре да получим отговор по кой механизъм бихме могли да получим това нещо. Нашето желание е да помогнем“, отбеляза Кацаров, цитиран от "Фокус". Здравният министър посочи, че България има предимството на страна членка на ЕС да разполага с огромно количество от всички ваксини.

„Ние разполагаме с 13 или 14 милиона ваксини до края на годината. Дори помолихме част от доставките да бъдат забавени. Процесът на ваксинация върви бавно. Имаме възможност. Това прави по 2 ваксини на 7 милиона души, а ние не сме толкова, така че имаме възможност. Количествата, които обсъждаме, са в рамките на 50 000 – 100 000. Това по-скоро е жест на добра воля, но и помощ. Идеята ни е общо до 150 000 ваксини да ги разпределим на съседни държави от Западните Балкани“, допълни Кацаров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ПП „Свобода” за първи път на парламентарни избори и в Ямбол

Сред първите регистрирани за участие листи в РИК – Ямбол е тази на ПП „Свобода”. Кандидатите са трима - Стефка Петрова Стоянова, Димитър Динков Колев и Димитър Александров Александров.