Израелската армия: Не бомбардираме безразборно ивицата Газа

NetNews

Израелските сили не бомбардират безразборно ивицата Газа, заяви военният говорител Ричард Хехт, цитиран от ДПА.

Въпреки че призна, че израелските въздушни удари по палестинската територия са „по-големи“ от когато и да било, Хехт каза, че всички поразени цели са били взети на прицел „на базата на разузнавателна информация“. По думите му при всеки случай армията е получила специфична информация за това къде се крият палестински бойци. Хехт добави, че целта на атаките е да бъде унищожена инфраструктурата на ислямистката групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, предаде БТА.

Израелският министър на енергетиката Израел Кац заяви, че възстановяването на основните комунални услуги за цивилното население в ивицата Газа е свързано с освобождаването на израелските заложници, държани от „Хамас“. „Нито един ключ за електричество няма да бъде завъртян, нито един кран за вода няма да бъде отворен и нито един камион с гориво няма да влезе, докато израелските заложници не се върнат у дома“, написа Кац в платформата „Екс“ (доскоро „Туитър“). Хуманитарни жестове ще се правят само в замяна на хуманитарни жестове, добави той и предупреди, че никой не трябва да „проповядва морал“ на Израел.

Обстановката за цивилните в Газа става все по-несигурна, отбелязва ДПА. По информация на ООН около 339 000 души са избягали от домовете си в малкия крайбрежен анклав.

Миналата събота бойци на „Хамас“ убиха повече от 1200 души в израелски гранични селища и на музикален фестивал. Около 150 души бяха взети за заложници и района на Газа. Израел отговори на атаката с тежки въздушни удари. Здравното министерство на палестинската територия днес съобщи, че повече от 1200 души са били убити в Газа и около 5800 други са били ранени.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Платформата "Екс" премахна стотици акаунти, свързани с "Хамас"

Социалната мрежа „Екс“ премахна стотици акаунти, свързани с „Хамас“, и взе мерки за премахване или за обозначаване на десетки хиляди публикации след нападението на палестинската групировка срещу Израел, каза днес изпълнителният директор на компанията Линда Якарино, цитирана от Ройтерс. Решението е взето в отговор на ултиматума на еврокомисаря за вътрешния […]