И това е възможно: Кандидат за кмет не получи нито един глас

NetNews

На местните избори в бобовдолското село Долистово възникна куриозен случай. Кандидат за кмет там не получи нито един глас. От резултатите, публикувани на сайта на Общинската избирателна комисия, сстава ясно, че Георги Коларски дори не е гласувал сам за себе си, съобщи БНТ.

За кметския стол на село Долистово в неделя са се борили четирима кандидати. Три жени и Георги Коларски. Право на вот имат общо 212 души, упражнили са го 161 от тях. А в протоколите на СИК е записано, че никой от тях не подкрепя Георги Коларски.

„Изобщо не го познавам, не съм го виждала. Как да гласувам за него, като не го познавам?“

„Той тук не е живял. Хората не го знаят първо кой е как ще гласуваш и един човек да се кандидатира за селото, като що може да направи той, какво знае“, коментира Иван Христов, жител на Долистово.

Местните жители допускат, че кандидат-кметът може да не отговаря на условието за уседналост на територията на селото. И затова впоследствие гласовете за него да не са били отчетени.

„Трябва да имаш 6 месеца тука, щом не го познавам аз, нали малко село сме и се знаеме хората, него го няма, той е бил по Амеркиа, казват и дойдел тук за известно време, но това време не влиза в изискванията.

Оказа се, че Георги Коларски живее в селото повече от година и напълно отговаря на всички необходими условия за регистрация като кандидат за кмет. Не е общувал много с жителите на Долистово. Не е провеждал и предизборна кампания.

„Неговата кандидатура е регистрирана съвсем редовно, а това, че той не е участвал и не е гласувал на местните избори е лично негово право“, каза Ивета Лазарова – председател на Общинската избирателна комисия в Бобов дол.

„Ние си проведохме среща с тия политическите партии и сдружения, но с него – не“, каза Георги Станкев.

Потърсихме Георги Коларски в къщата му, но той не пожела да застане пред камерата ни. Обясни, че се е отказал да се бори за поста на кмет още преди изборите, когато разбрал, че няма да получи необходимата подкрепа.В неделя дори не отишъл до урните да гласува. Зет му и дъщеря му обаче са гласували – именно за него.

„Само се записа, като наблжиха изборите, той изгуби вяра. Безсмислено е да участва в тея предизборни кампании, не е общителен не го познават и дотам се стигна. Той даже сам не е гласувал за себе си, по този начин се разбира, че е така“, каза Димитър Величков, зет на Георги Коларски.

Димитър обаче не може да си обясни какво се е случило, за да не бъде отчетен гласът му.

„Аз и съпругата ми гласувахме за него“.

От Общинската избирателна комисия не са открили нередности в протокола на единствената секция в Долистово. А гласът на зетя на Георги Коларски е възможно да е попаднал и в невалидните бюлетини, обясняват си от там.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сензация за Купата

Лидерът във временното класиране на ефбет Лига Черно море отпадна в 1/16-финалите на турнира за Купата на България по футбол. Варненци загубиха от втородивизионен тим. Литекс Ловеч се поздрави с домакинско 1:0 срещу футболистите на Илиан Илиев. Виктор Василев реализира в 68-ата минута единственото попадение в мача. Източник fakti.bg.