Кабинетът решава как България ще брани небето на ЕС от руски ракети

NetNews

Правителството ще проведе в сряда редовното си седмично заседание, съобщиха от Министерския съвет. Част от проекта на дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Припомняме, че освен американските „Пейтриът“ и германските ИРИС-Т, съюзниците от „Щит на европейското небе“ допускат съвместна покупка и на израелско-американски системи „Ароу 3“ с хиперзвукови боеприпаси, предназначени за сваляне на балистични ракети. И трите вида установки са с наземно базиране.

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021 – 2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Неин вносител е министърът на околната среда водите. Очаква се правителството очаква да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“, което ще се проведе от 13-и до 16 февруари догодина в Нюрнберг, Германия, както и за участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското бианале за изкуство, което започва на 20 април 2024 г.

Кабинетът се очаква още да одобри допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кандидатите за общински съветници на „БСП за България” в община Ямбол

Днес ви представяме кандидатите от 7-ма до 10-та позиция в листата за общински съветници в Ямбол на „БСП за България”, с номер 1 в бюлетината. Това са Тодор Чиповски, д-р Антоанета Антонова-Маринова, Даниел Василев и Светослав Стоев.
кандидати за общински съветници от БСП Ямбол от 107 до 110