Как да практикуваме… мълчание

NetNews

Мълчанието се определя като „пълна липса на звук“, а все повече хора започват да откриват ползите от тишината. Въпреки това в свят, в който сме заобиколени от „претоварване с информация“ и високи нива на „шумово замърсяване“ поради постоянния поток от новини, телефонни сигнали, социални медии и други – днес може да бъде доста трудно да се постигне тишина.

Психолозите смятат, че това е в наш ущърб, тъй като е доказано, че тихото време за размисъл е добро за цялостното благополучие по редица начини, особено свързани с облекчаване на стреса, пише сайтът profit.bg.

Каква е силата на мълчанието?

Мълчанието и самотата до голяма степен вървят ръка за ръка, като и двете са свързани с подобряване на психичното здраве, когато са в балансирано, умерено количество (тъй като твърде много може да увеличи чувството на самота).

Според много проучвания, ползите от мълчанието са подобни на тези от медитацията и включват по-ниски нива на тревожност, по-малко негативни мисли, плюс подобрен фокус, креативност и дори търпение.

Какви са ползите от мълчанието?

Въпреки че нашата култура и ежедневието ни подтикват постоянно да консумираме информация и съдържание (и то е достъпно 24/7 благодарение на съвременните технологии), мълчанието остава важна част от създаването на спокоен, фокусиран начин на мислене.

Според експерти, има няколко потенциални ползи от тишината:

По-добра яснота на ума

Много проучвания показват, че можем да мислим и обработваме емоциите си най-ясно, когато не се разсейваме от шума в средата. С това идва и способността да взимаме по-добри решения. Мълчанието помага да разберете по-добре какво искате и какво не, как се чувствате, какво се нуждае от вашето внимание и какво може да оставите настрана за друг ден.

Повишено самосъзнание

Седенето в тишина, подобно на медитацията, е един от най-известните начини да увеличите осъзнаването на емоциите си и да практикувате саморефлексия. Много хора откриват, че самотата и тишината им позволяват да влязат в контакт със своя „вътрешен глас“ и да спрат да потискат чувствата или мислите, които обикновено се отблъскват.

Помага за производителността

Да бъдеш по-спокоен и по-фокусиран като цяло често води до повишена производителност, когато дойде време за работа и вземане на решения. Обратното също е вярно: на претоварения и разсеян ум му е по-трудно да се концентрира и затруднява постигането на напредък.

Някои изследвания дори показват, че мълчанието може да стимулира растежа на нови мозъчни клетки в части от мозъка, отговорни за ученето и вземането на решения. Освен това при децата са открити връзки между тиха среда, подобрени способности за учене и постижение като ученици.

Шумната училищна среда повишава риска от лошо представяне в училище, често поради трудности при концентриране и запомняне на информация.

Повишава креативността

Дневното сънуване и мозъчната атака могат да бъдат важна част от творческия процес, тъй като там се раждат идеите. Тогава не е чудно, че много творчески личности през цялата история, включително писатели, художници и изобретатели, са били известни, че работят сами в мълчание през по-голямата част от работните си дни.

Ползи за физическото здраве, свързани с намаления стрес

Известно е, че силната, шумна и „хаотична“ среда повишава възприятията за стрес, включително чрез повишаване на нивата на „хормоните на стреса “, като кортизол и адреналин. Мълчанието има обратен ефект върху маркерите на стреса: естествено помага на тялото да се отпусне, като увеличава активността на парасимпатиковата нервна система, която ни помага да си починем.

Това е още по-въздействащо, когато се комбинира със средства за облекчаване на стреса, като дълбоко дишане, ходене, медитация, йога или визуализация.

По-добър сън

Докато някои хора твърдят, че заспиват по-лесно с шум, възпроизвеждащ се на заден план, като телевизор или музика, повечето хора се отпускат и спят най-добре в тишина. Правенето на медитация за сън, четене тихо или молитва/съзерцание се препоръчват преди лягане, за да подобрите съня и да се борите с безсънието.

Как да практикуваме повече тишина?

Експертите, които са изследвали връзката между тишината и психичното здраве, препоръчват да правите „паузи“ в деня си, за да се възползвате от лечебните ефекти на тишината.

Въпреки че със сигурност можете да правите нещо като медитация за 15 или 20 минути всеки ден, ако не намирате това за много полезно или практично, опитайте да забавите темпото през целия ден и вместо това – да си дадете тихи почивки, за да се отпуснете. Тези „паузи“ са описани от някои, като „мини-медитации“, защото по същество те са.

Ето начини, по които можете да практикувате повече тишина и да изпитате ползите от тишината:

Отделяйте кратък период от време всеки ден за медитация или просто да легнете или да седнете някъде удобно и много тихо. Рано сутрин или преди лягане е идеалното време за това.

Направете умишлена почивка от „шума на технологиите“. Избягвайте изкушението да запълните тишината, като включите телевизора, видеоклиповете в YouTube, радиото или музика и т.н.

Използвайте пътуването си до работното място или когато вършите задачи, за да забавите темпото и да се отпуснете. Карайте в тишина, изключете музиката и подкастовете и просто съзерцавайте деня си.

Ако сте в самолет или влак, използвайте слушалки с шумопотискане, затворете очи и се съсредоточете върху дъха си.

Вместо да включвате музика или друг шум, докато чистите и готвите вкъщи, правете тези неща в тишина. Готвенето или извършването на домакинска работа е идеалното време да оставите ума си да се лута и да влезете в контакт с чувствата си.

Ако сте склонни да се храните сами, например когато обядвате на работа, не се разсейвайте с телефона, имейлите, видеоклиповете и т.н. Вместо това се насладете на храната, която също помага за насърчаване на внимателното хранене.

Седнете на плажа или в парка и слушайте само нежните звуци на природата около вас.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 3 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лавров: Искаме да сложим край на целта на САЩ за пълно господство

Снимка: БГНЕС Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва няма да спре военните си операции преди следващия кръг от мирните преговори с Украйна. В интервю за „Россия-24“ той каза, че не вижда причина преговорите да не продължат. „Президентът [Владимир Путин] неведнъж е подчертавал, че ние предпочитаме преговорите“, […]