Катя Илиева: Кьовеши ни го нафърфори с 200

NetNews

Ако ползваме терминологията на премиера Бойко Борисов Лаура Кьовеши ни го е нафърфорила с 200 днес.

Това коментира журналистът Катя Илиева в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич", цитирана от Фрогнюз.

Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за европейски прокурори

Европейската прокуратура отхвърля седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, съобщи шефът на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон пред Euractiv.bg. Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари.

Притеснявам се, че Европейската прокуратура не ни е казала цялата истина за това, което е прочела между редовете на документите около нашите кандидати. От такива неща и разследвания обаче можем да добием представа за това какви хора стоят на възлови позиции. Когато решим на 4-ти да правим избор, нека да се има предвид и това.

Повод за думите ѝ не е само шамарът от Лаура Кьовеши с връщането на по-голямата част от българските кандидати за нейни сътрудници, но и разследването на Фрог, в което стана ясно, че бившият шеф на НАП-Пловдив, разследван за укриване на доходи, е решил да се кандидатира за служител на КПКОНПИ.

Николай Брънчев е бил шеф на Пловдивската приходна агенция в момент, в който главен прокурор е бил Сотир Цацаров. Цацаров оглавява в момента антикорупционната комисия. Обвиненията за пране на пари са напълно доказани, а самият Цацаров дори е бил предупреден от ДАНС за теч на информация към самия Брънчев по време на разработката "Хиени". Реакция обаче нямало тогава. Такава няма и сега. Кандидатурата на добре познатия на Цацаров Брънчев все пак е била допусната.

"Значима е тази разработка за начина, по който служители от НАП-Пловдив позволяват да се развиват едни добре познати схеми за кражба на ДДС. Не само то се усвоява, но в крайна сметка се позволява да се източат едни колосални суми от бюджета на държавата, поредица от прехвърляния отиват в ръцете на малограмотни хора, от които нищо не можем да търсим. Това е ставало с участието на хората от тази данъчна структура. Паралелно с разработката “Хиени” се установява, че шефът живее толкова разкошно, че не може да каже от къде са тези средства. Този човек днес иска да се бори срещу корупцията в КПКОНПИ", посочи Катя Илиева.

Това е доказано не само от службите, а и от съдебно решение, което посочва, че имотната декларация на Брънчев е невярна – тоест похарчените и получените средства не съответстват.

"Не следва нищо за него в крайна сметка. Той вече е кандидат за службата на господин Цацаров", допълва Катя Илиева.

Брънчевци и такива прокурори като този, който го е предупредил, има навсякъде. Това не е изключение. Срещаме се с такива много често. Виждаме ги във всякакви афери. Те са на върха на държавата, допълни още главният редактор на Фрог.

"Прокуратурата, ДАНС и съда не са си свършили работата докрай. В резултат от действията на агенцията срещу Брънчев разполагаме с едно признаване на виновен. Заради чистото му съдебно минало, той е освободен от отговорност и тя е заменена с глоба в размер на 1000 лева", посочи в предаването ексшефът на звеното в ДАНС-Пловдив Асен Стефанов.

В данъчния ревизионен акт пък става ясно, че несъответствието между приходите и разходите на Брънчев е колосална. Става дума за 180 хиляди лева, с които са закупени имоти. Това става около аферата "Младо вино".

"Този ревизионен акт, както и присъдата му, са абсолютно достатъчно основание той да е разследван за произхода на тези средства, както и за един хубав текст от НК – пране на пари", посочи още Стефанов.

"Много важно е да имаш в биографията си особености, които те правят лесна жертва, зависим, с възможност да бъдеш мишена. Системата сякаш търси точно такива хора. Проучва внимателно слабите места. Това е традиционна методика. Някой много нежно ги наричат “калинки”. Не са толкова безобидни. Най-правилното е “хиени”, обясни Илиева.

Относно Антикорупционната комисия Катя Илиева коментира, че съществуват практики да не се защитава определена класифицирана информация.

"Служители на НАП-Пловдив позволяват да се развиват едни добре познати класически схеми за кражба на ДДС, като не само ДДС-то се усвоява. В крайна сметка се позволява и да се източат едни колосални суми от бюджета на държавата. След поредица на прехвърляния на фирми, те попадат в ръцете на на нискограмотни хора, бедни хора, от които нищо не можем да търсим", разказва тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Роснефт" също харесва Герхард Шрьодер

Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на руския петролен концерн "Роснефт", предаде ТАСС, цитирана от БНР. Засега няма потвърждение на номинацията от друг източник, отбелязва австрийският в. "Пресе". Сред кандидатите като представители на […]