Киев: Русия продължава да обстрелва Украйна и готви нови операции

NetNews

Руската армия продължи днес обстрелите си в Донецка област – Източна Украйна, и след 4,5 месеца война подготвя според украински държавници „нови операции“, предаде Франс прес.

САЩ, които продължават да подпомагат Киев във военен план, поискаха междувременно от Китай да осъди „руската агресия“ в Украйна, а Великобритания посрещна първата група украински военни, които ще обучава.

„Погледите на всички агресивни движения и политически режими в света са приковани сега към онова, което ни причинява Русия“, написа днес в Инстаграм украинският президент Володимир Зеленски.

„Ще може ли светът да потърси отговорност от същинските военни престъпници?“ – запита държавният глава и предупреди за риска от „стотици други агресии“, ако това не стане.

В източната и в южната част от страната сирените не замлъкнаха цяла нощ. Жителите на градчето Дружковка южно от Краматорск бяха събудени днес от предполагаема ракетна атака, след която остана огромен кратер пред пострадал от нея местен супермаркет.

Руските сили, обявили в началото на юли, че са поели контрола над Луганска област, сега са взели на прицел Донецка. Целта им е да окупират целия Донбаски минен басейн, който след 2014 г., когато Русия анексира Крим, частично се контролира от сепаратисти, подкрепяни от Москва, отбелязва АФП.

Украинският генщаб съобщи днес за руски обстрели в източните региони и срещу Харков на североизток, но не и за офанзива по суша. Войските на Москва изглежда не щурмуват в момента обекти в Украйна с изключение на опит да превземат село Доломитное недалеч от източния град Бахмут.

Руската армия увери междувременно, че е нанесла значителни щети на украинските сили край град Николаев на юг и град Днепър. Министерството на отбраната в Москва съобщи за удари на войските му в Донецк и Харков; според украинската прокуратура там са ранени шест души.

Сепаратистите пък обвиниха Киев, че е прекъснал подаването на газ в град Запорожие на югоизток.

Руската армия се прегрупира и подготвя нови операции в Славянск, Краматорск и Бахмут, заяви вчера в Телеграм губернаторът на Донецка област Павло Кириленко.

Според него „цялата линия на фронта непрекъснато се обстрелва“. Тази сутрин той съобщи за петима убити и седем ранени цивилни снощи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лацио ще плати 10 млн. евро за вратар, който отчая Барса и Атлетико

Португалецът Луис Максимиано е най-близо до това да се превърне в новия титулярен вратар на Лацио. Според Фабрицио Романо италианският клуб е в заключителни преговори с Гранада за привличането на 23-годишния страж. Споменава се трансферна сума от порядъка на 10 млн. евро, предава sportal.bg. Максимиано е юноша на Спортинг (Лисабон), […]