Лед покри Мадан

NetNews

Градушка от 10-15 см ледени късове покри улиците на Мадан и те побеляха като през зимата, предаде БНР.

Пострадали хора от природната стихия няма, но са нанесени щети по сградите, а пораженията по реколтата в района тепърва ще се изчисляват. Проливен дъжд, примесен с град, валя следобед и в Смолян.

Реколтата е изравнена със земята – твърдят местните хора. Бурята е причинила задръстване на шахти в Мадан, при което за известно време е била затворена главната улица.

Движението в миньорския град е възстановено, след като екипи на пожарната са отводнили и отпушили затлачената инфраструктура.

Данни за разрушения и щети по селскостопанската реколта засега няма, но пораженията са предимно по сградите в Мадан – заяви за Радио Пловдив кметът Фахри Молайсенов.

"Беше страшно!" – потвърди Молайсенов.

Екипи на пожарната са отводнявали наводнени терени в кварталите Райково и Устово в Смолян.

В пловдивското село Милево градушката е унищожила голяма част от земеделската продукция.

Щетите от пороя и силния вятър в община Антоново на 26 юни са оценени на около 1 милион лева.

Средствата ще се търсят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Сумата се отнася за разрушените водостоци и мостове и отнесения от улиците асфалт в част от селата в Антоновско след стихията на 26 юни, обясни заместник-кметът на Антоново Исмаил Ибрямов:

"Стара речка е най-засегнатото населено място. След това Севрек. Мостовете в Севрек трябва да се възстановят, защото хората, които живеят на отсрещния бряг, не могат да преминават.

Същото е и в село Стара речка, където временно възстановихме един водосток, но селата Мечово и Богомолско бяха изолирани. Сега временно преминават по възстановения водосток, но предстои да се изгради водостокът, защото при следващо наводнение отново ще бъде отнесен".

От община Антоново подготвят необходимата документация, с която ще искат помощ от държавата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020 Пикфорд: Най-опасен сред украинците е Ярмоленко

Вратарят на Англия Джордан Пикфорд чака с нетърпение мача срещу Украйна от четвъртфиналите на Евро 2020. Той сподели и на кого от противниковите футболисти трябва да се обърне най-сериозно внимание. “Играл съм срещу Андрий Ярмоленко и отлично познавам качествата му. Гледал съм го на големи турнири, когато бях по-млад. Той […]