Многонационалните сухопътни сили на НАТО! Париж пое командването

NetNews

Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили на НАТО, наброяващи до 120 000 души, които ще бъдат разполагани в случай на необходимост в нейни страни членки. Това стана днес на церемония в Лил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, командир на френския Корпус за бързо реагиране, базиран в северния град Лил, получи от турския бригаден генерал Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването, което е в сила от началото на януари.

„Войната в Украйна… ни напомня, че трябва да сме готови, готови да вложим цялата си сила в нашите колективни усилия за възпиране, за да възпрем нашия враг, нашия противник, да не нарушава мира“, подчерта генерал Голен на церемонията, предупреждавайки, че „всичко е възможно, дори и немислимото“.

Френският Корпус за бързо реагиране има около 450 войници от 14 националности. Това е единственият многонационален щаб на армията, оперативен и годен за разгръщане, който изпълнява мисии за Франция, НАТО и Европейския съюз.

През 2022 г. Корпусът вече беше поел командването на силите за реагиране на Организацията на Северноатлантическия договор, когато той наброяваше 20 000 души.

„Ролята на Корпуса за бързо реагиране е да се намеси като стратегически резерв“ на НАТО, обясни генерал Голен пред журналисти. „Украйна е огромна промяна: войната се върна в Европа, докато преди участвахме повече в стабилизационни операции или на други континенти, изправени срещу противници, които не бяга непременно държави и чиито оръжия не бяха толкова усъвършенствани“, подчерта генерал Голен.

Основополагащият договор на НАТО залага на принципа на колективната отбрана, според който всяко нападение срещу една от страните членки – 31 днес – трябва да доведе до колективен отговор от страна на военния съюз.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бивша сърфистка напомни за пищното си деколте

Емили Ратайковски обича дръзките изяви в социалните мрежи и отново заяви това. Бившата сърфистка сподели поредица от фотоси, които напомнят на нейните 30.1 млн. последователи за пищните ѝ форми. Огромното ѝ деколте блесна в новата ѝ публикация в Инстаграм, под която вече има близо 900 000 лайка и множество коментари […]