Мохамед Халаф: Сухопътната операция ще бъде постепенна

NetNews

„В рамките на няколко дни ще има сухопътна операция, но няма да е като тези досега. Тя ще бъде постепенна, докато се постигне целта“, каза в предаването „Тази събота“ журналистът и преподавател в Софийския университет Мохамед Халаф.

„Все още израелците не са готови за сухопътната офанзива. Военно са готови, но с политическото решение не са, защото явно има усилени преговори между различни държави и „Хамас“ за освобождаването на цивилните заложници“, посочи той.

„Бенямин Нетаняху е извън контрол. Упражнява политика на изгорената земя. Той провежда операция подобна на тези, които сме виждали в Сирия от руските сили. Няма нищо ново“, подчерта Халаф.

По думите му „Хамас“ не са подготвени да защитават цивилното населени и да се грижат за гражданите.

„Основната вина е и на двете страни. Израелките политици мислиха, че разделението на палестинците ще реша проблема. Няма да го реши. Трябва да има политическа визия“, категоричен бе Халаф.

„Правят се опити да се избегне тази сухопътна операция“, посочи от своя страна бившият ни заместник-външен министър Любомир Кючуков.

„Израел разбира, че ако правото на защита премине в отмъщение, всеобщата подкрепа към него ще спадне. Когато вместо „Хамас“ загиват цивилни граждани, безспорно минава тази граница на отмъщението“, подчерта той.

По думите му и от двете страни думата унищожение е водеща. „Хамас“ декларира, че ще унищожи Израел, а Израел заяви, че ще унищожи „Хамас“. Но „Хамас“ е нещо повече от въоръжена групировка. „Хамас“ е идеология. Докато бойците могат да бъдат унищожени, срещу мрежата и идеологията не може да се води война с оръжие“, каза Кючуков.

Според него, ако все пак „Хамас“ бъде унищожен като групировка може да се появят по-крайни фракции.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Статуята на Света София осъмна с черна превръзка на очите

Статуята на Света София в центъра на столицата осъмна с черна превръзка на очите, съобщи БНР. Мъж се опита да направи това преди пет дни. Както тогава, така и днес на мястото има полицейско присъствие. Статуята на Света София е висока 24 метра и е поставена послучай настъпването на третото […]