Надежда Нейнски: Не споделям позицията на Кисинджър за Украйна

NetNews

„Хенри Кисинджър беше изключително интересна и влиятелна личност. Ако цитирам бившия кмет на Ню Йорк – няма друг политик и дипломат, който да е имал такова огромно влияние толкова дълго време в световната политика. Кисинджър, който до последния момент пътуваше, даже се счита, че е в основата на промяната на американската политика спрямо Китай, включително и историческото посещение на китайския държавен ръководител в САЩ.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime дипломатът и бивш външен министър на България Надежда Нейнски.

За мен беше изключителна привилегия, че в ранните години на моята политическа кариера имах шанса да бъда чест гост в неговия офис в Манхатън и да обсъждам с него теми, свързани с международната политика.

„Той искаше да чуе моето мнение по въпроси засягащи Балканите, Европа, света, като представител на т.нар. нови демокрации“, посочи Нейнски.

„Няма как да те обичат всички. Включително и американците, които не харесват Кисинджър, не веднъж са заявявали, че онова което прави Кисинджър изключителен за тях, е че винаги е работил и милял за американските национални интереси. Това е признание, което всеки един политик би искал да получи от собствената си държава“, отбеляза дипломатът.

Той събираше непримирими страни, участваше в т.нар. тайна дипломация, намираше мостове и всичко това се дължи на неговия огромен авторитет. Всички оценяват неговия безспорен авторитет.
Надежда Нейнски, дипломат и бивш външен министър (1997 – 2001)

Нейнски заяви, че не споделя позицията на Кисинджър по отношение на Украйна и това че Киев не трябвало да се приближава толкова до членство в НАТО и ЕС.

„Няма да забравя преди много години, когато Русия беше приета в Съвета на Европа. Западните държави гласуваха за приемането на Русия, защото бяха водени от презумцията, че когато тя седне на масата с останалите, ще се реформира ще претърпи промени. Впоследствие се оказа, че това не е така. В момента се случва същото“, коментира дипломатът.

„ОССЕ е създадена като организация, за да приближи Изтока и Запада. Русия обаче я използва като инструмент за разделяне на Запада и налагането на собствените си доктрини и гледни точки, както прави и в други организации“, допълни тя.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Явор Гечев: Асен Василев има водеща роля в схемата със земята

„Не за първи път земята предизвика интерес. Това е ограничен ресурс, за който е сигурно, че винаги носи доходност, винаги ще му се повишава цената и структурата на земеделието е такава. Инвестициите в земя са винаги интересни. Рано или късно се появяват интереси по отношението на земята. Всеки път става […]