Над 3 млн. лева събра „Българската Коледа“

NetNews

Рекорден бюджет от 3 520 000 лв. са събрани от кампанията „Българската Коледа“ тази година. Това обяви в Бургас президентът Румен Радев, който даде старт на 21-то издание на благотворителната инициатива. Новата кампания ще премине под надслов „Да дарим надежда на дете в беда“ и ще бъде насочена в помощ на децата, нуждаещи се от хирургично лечение.

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас президентът Румен Радев обяви началото на 21-то издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Болницата не е избрана случайно, разкри БНР. Тази година най-голямото здравно заведение в Бургаска област чества 145 години от създаването си. Проф. Владимир Гончев председател на съвета на директорите на болницата заяви:

„В навечерието сме на нова година, болницата ще чества 145 години от създаването си. В онзи период това е била най-голямата болница в Източна България. През 1934 година стартира специализираната педиатрична помощ. 50 години по-късно болницата вече има 3 педиатрични отделения.“

Благородната кауза в помощ на децата в нужда, която обединява българите всяка година, на най-големия християнски празник Коледа, вече 20 години се провежда под патронажа на президента на Република България. „Българската Коледа“ има значим принос в лечението на тежкоболни деца, както и на деца с хронични заболявания и увреждания. Пред ръководството на бургаската болница, лекари от неонатологията и центъра за деца с увреждания, както и представители на местната власт и общественици, президентът Румен Радев се обърна с благодарност към медицинските специалисти за спасените детски животи, за грижата, която полагат за децата ни, за оптималното разпределение и изразходване на средствата събрани от кампанията, както и за повишаването на доверието към нея:

„Благодарение на „Българската Коледа“, все повече лекари могат да използват съвременна високотехнологична апаратура и да прилагат най-новите методи за лечение.“

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди българи, през 2023 година „Българската Коледа“ е събрала рекорден бюджет от 3 520 000 лв.

„Със средствата са подпомогнати 582 деца с тежки хронични заболявания и е осигурена високотехнологична апаратура на 25 лечебни заведения“, каза още президентът Радев.

Сред подпомогнатите през годините лечебни заведения е Центърът за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Директорът на центъра д-р Пепа Ралчева коментира:

„Ние през годините сме получавали много помощ от кампанията. Да се върнем в 2013 година, когато ние бяхме избрани да получим един от петте уреда високотехнологична апаратура за раздвижване – локомоторна технология.“

Новото двадесет и първо издание на благотворителната инициатива, кампания 2023/2024, ще бъде насочено в помощ на децата, нуждаещи се от хирургично лечение. Използването на високотехнологична съвременна апаратура в лечебния процес е от съществено значение, с оглед на което „Българската Коледа“ отново си поставя хуманната цел да осигури медицинска апаратура за университетски и многопрофилни болници в цялата страна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Калъфката на възглавницата е таен причинител на бръчки

Знаете ли, че калъфките на възглавниците, върху които си лягаме всяка вечер, имат ключова роля за образуването на дълбоки бръчки по лицето, пише Ретро.бг. Дерматолозите ни успокояват, че бихме могли да избегнем този нежелан ефект, но трябва да избираме правилните материи калъфки. Най-добрият избор са коприната и сатенът. Те осигуряват […]