НАСА се готви за полет на Марс (ВИДЕО)

NetNews

НАСА се готви да извърши в началото на април първия контролиран полет на друга планета. Това ще стане с помощта на хеликоптера "Инджинюити" (Ingenuity) на Марс, съобщават от Американската космическа агенция, цитирани от международните медии.

Преди 4-килограмовият роторкрафт да може да направи първия си полет, той и екипът, който го управлява, ще трябва да преминат през поредица от опасни и трудни етапи.

Засега свръхлекият хеликоптер, който прилича на голям дрон, още е прикрепен сгънат под роувъра "Пърсъвиарънс" (Perseverance), който кацна на Марс миналия месец.

Първият полет на машина с двигател на друга планета ще е най-рано на 8 април. Датата обаче може да бъде променена, каза главният инженер на "Инджинюъти" Боб Баларам.

Our Ingenuity #MarsHelicopter has to meet a series of milestones before taking its first flight on the Red Planet. Here's how it's preparing for the test, targeted for April 8: https://t.co/BI9lXOzueU pic.twitter.com/4gk94xnbjR

— NASA (@NASA) March 23, 2021

Ако експериментът бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1 процент от земната.

Това ще е равно по значимост на първия полет на самолет на Земята през 1903 г. НАСА съобщи, че малко парче плат от летателната машина на братята Райт, излетели преди повече от век от Северна Каролина, е поставено в тяхна чест върху "Инджинюъти".

Първият полет на Марс ще е много прост. След като излети вертикално, хеликоптерът ще се издигне на 3 м, ще се задържи така 30 секунди, ще се завърти около себе си и ще кацне на повърхността. Инструкции от Земята ще получи няколко часа предварително, но сам ще анализира положението си спрямо повърхността по време на полета, като прави 30 снимки в секунда.

Теренът, над който ще лети "Инджинюъти", вече е избран. Размерите му са 10 м на 10 м. Той е северно от мястото на кацане на роувъра. Perseverance ще се придвижи дотам за няколко дни. След това хеликоптерът ще бъде поставен на позиция на повърхността под роувъра, който ще се отдалечи, като ще го направи за по-малко от 24 часа, защото "Инджинюъти" трябва да се зареди с енергия от слънцето.

Perseverance ще застане на наблюдателна точка, за да може да заснеме постиженията на "Инджинюъти".

Планирани са до пет полета на "Инджинюъти" за един месец с постоянно увеличаваща се трудност.

"We are very proud to honor that experimental aircraft from long ago, by carrying a small piece of fabric on Ingenuity."@NASAJPL chief engineer Bob Balaram explains how the #MarsHelicopter carries a small piece of the Wright Brothers' original Flyer 1: pic.twitter.com/S7S3pBbJbt

— NASA (@NASA) March 23, 2021

Мини-хеликоптерът с четири крачета, тяло и две насложени перки тежи само 1,8 килограма. Общият диаметърът на перките от край до край е 1,2 м. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута – около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер.

"Инджинюъти" е снабден със слънчеви панели за презареждане на батериите, като голяма част от енергията ще се използва за загряване (през нощта температурата на Марс достига до минус 90 градуса Целзий).

Програмата за "Инджинюъти" струва около 85 милиона долара. НАСА работи и върху друг проект за летящ апарат в рамките на мисията "Dragonfly" (водно конче), с която ще изпрати през 2026 г. дрон на сатурновата луна Титан.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Seat също ще покаже евтин градски модел на ток

Seat планира да представи малък градски електромобил с ниска цена през 2025 година. Стартовата цена на модела ще бъде около 20-25 хиляди евро, като той ще разчита на нова платформа на Volkswagen Group, която ще се използва и при ID.1. Най-вероятно новият модел ще разполага с по-високо окачване и ще […]