На 82 почина композиторът Георги Костов

NetNews

Отиде си композиторът проф. Георги Костов, съобщи Съюзът на българските композитори на страницата си във Фейсбук, предаде БТА.

Авторът на песента „Детство мое“ е починал днес.

Проф. Георги Костов е роден на 21 януари 1941 г. в София.

От 1966 г. той е преподавател в Българската държавна консерватория и ректор на висшето училище от 9 ноември 1989 г. до 10 април 2008 г.

Проф. Костов бе министър на културата в периода между 25 януари 1995 г. и 10 юни 1996 г.

Носител е на орден „Стара планина“ първа степен за извънредно големите му заслуги към Република България в областта на българската музикална култура (18 май 2004 г.), на наградата „Златен век“ огърлие на Министерството на културата (21 януари 2016 г.), на Голямата награда „Златен век“ на Министерството на културата (27 април 2021 г.).

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения, творби за симфоничен, духов и струнен оркестър, камерна музика и др. Автор е на повече от 1000 детски, хорови и забавни песни, като сред най-популярните са „Песни за животните”, “Детство мое”, “Деца на света” и други. /ТС, Отдел „Справочна“ на БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Американски дрон се разби в Ирак

Американски боен дрон се е разбил северно от иракската столица Багдад, съобщи вчера американски служител, след като проиранска групировка заяви, че е обстрелвала американския безпилотен летателен апарат, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Американският дрон „се е разбил близо до военновъздушната база „Балад“ в Ирак“ късно вечерта в четвъртък, каза […]