Не са оглеждани терени и не е коментирано строителство на нов бежански център край Елхово, обяви областният управител за NetNews

NetNews

Към момента не е коментирано строителство на бежански център в Елхово, не са оглеждани терени, няма нищо ново и обезпокоително – това увери областният управител на Ямбол Георги Чалъков в отговор на въпрос на Netnews. Припомняме, че в изказване на 12 август служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви: „Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти. Те се намират предимно в Югоизточна България” и поясни че става дума за района на Елхово. Предвижда ли се изграждането на нови миграционни центрове и на кои места пък бе въпросът, поставен на 19 август на вниманието на министър Рашков от народните представители от ИТН Златомира Мострова и Мария Петрова. Полагащият се писмен отговор все още не е даден.

Не са оглеждани терени за строителство на нов бежански център, категоричен бе областният управител Георги Чалъков. Дори и в момента в Елхово няма нито един бежанец, допълни той. Ако ситуацията ескалира и бъде задействан кризисният план, тогава ще се отвори разпределителният център в Елхово, който си съществува отпреди. Той обаче не служи на трайно настаняване, а за филтрация на мигранти. Престоят им там е минимален – докато трае  нужният карантинен период и минат интервютата, след което те се предават на Държавната агенция за бежанците, която ги разпределя по лагерите за настаняване, поясни Георги Чалъков.  

В момента в разпределителния център тече ремонт, който обаче бил планов и се провеждал вече трети-четвърти месец от агенцията.

Що се отнася до оградното съоръжение на границата ни с Република Турция, то на територията на Ямболска област са предвидени мерки за текуща поддръжка и рехабилитация. Изготвен е доклад, включващ необходимост от полагане на ново антикорозионно покритие на най-стария участък, изграден от Министерство на отбраната, възстановяване на засегнати от валежи участъци на обслужващия път, ремонт на два водостока, както и премахване на растителността в междуредието на оградата.

На наша територия няма участъци с нарушена  цялост на съоръжението, за разлика от областите Хасково и Бургас, увери областният управител. Докладът за необходимите ремонтни работи е внесен в Министерски съвет и след одобряването му ще се пристъпи към възлагане на изпълнението им.

Припомняме, че при обиколката си по границата на 13 август президентът Румен Радев не коментира строителството на нови центрове. Изказаната от него теза бе, че необходимо да бъдат взети „допълнителни мерки за поддържане на защитните съоръжения, както и да се подобри логистичното осигуряване на охраната, за да се гарантира сигурността на южната ни сухопътна граница”.

Разпределителният център в Елхово заработи през 2013 г. при тогавашната вълна на мигранти, основно от Сирия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Камелия Нейкова от ЦИК: Има проблеми с техническото осигуряване на изборите през ноември

Има проблеми с техническото осигуряване на изборите през ноември, но те не са неразрешими. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в кулоарите на парламента, цитирана от БНР. По-рано тя взе участие в Председателския съвет, на който бяха обсъждани датата и техническото обезпечаване на президентските избори и евентуален предсрочен парламентарен […]