Никола Минчев се срещна с „Шалом“

AdminNetNews

Председателят на Народното събрание Никола Минчев се срещна с президента на Организацията на евреите в България – „Шалом“ Александър Оскар. Разговорът беше по повод големия еврейски празник Пасха. Това съобщиха от Народното събрание.

Председателят на парламента честити празника и пожела на всички евреи в България здраве, много лично щастие и благоденствие. В историята на евреите има много разкази, които остават актуални и днес, посочи Никола Минчев. Той подчерта, че в България няма разделение и фактът, че българи и евреи са живели заедно и задружно, играе важна роля за спасяването на нашите сънародници по време на Втората световна война.

Радвам се, че сме тук, защото Народното събрание е олицетворение на единството на българския народ, отбеляза Александър Оскар. Той посочи, че за евреите Пасха е празник на свободата, на осъзнаването и отстояването на свободата, а не на приемането ѝ за даденост. Актуални и днес думите на Апостола на свободата Васил Левски, който заявява: „Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“, подчерта президентът на Организацията на евреите в България – „Шалом“.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и президентът на Организацията на евреите в България – „Шалом“ Александър Оскар обсъдиха възможността за организиране на съвместни инициативи по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, което ще бъде чествано през следващата година.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Литва се въоръжава заради руската агресия

Литва планира да закупи още бронетранспортьори „Боксер“ (Boxer) от Германия и във вторник делегация започна първоначални разговори с производителя „Артек“ (Artec) и отбранителните компании „Краус-Мафей Вегман“ (Krauss-Maffei Wegmann) и „Рейнметал“ (Rheinmetall), предаде ДПА. Заместник-министърът на отбраната на Литва Вилиус Семешка бе начело на делегацията на срещата, в която са участвали […]