Нови проучвания: Под Прохоровка по време на ВСВ не е имало нито съветска победа, нито мощно танково сражение

NetNews

Резултатите от последните изследвания, базирани на снимки от бойното поле, потвърждават: под Прохоровка не е имало нито съветска победа, нито мощно танково сражение като цяло. В действителност, на полето към запад от Паметника на Победата (камбанарията на Прохоровското поле, увенчана с позлатена фигура на Богородица), над 200 танка от 29-ти танков корпус са извършили атака в стил камикадзе”, – се казва в статия на Die Welt, цитирана от NEWSru.com.

И там се прави извод, че този паметник “в същност трябва да бъде съборен”. За това, че няма никаква руска победа в това сражение, вече говореше немският военен историк Карл-Хайнц Фризер, а сега неговата версия е потвърдена от британския учен Бен Уитли, който откри в американския Национален архив Коледж-Парк (щат Мериленд) немски разузнавателни снимки от източния фронт.

Те “с максимална яснота доказват катастрофалното поражение на Червената армия под Прохоровка”, – казва се в статията на Die Welt, цитирана от InoPressa.

“Според съветската версия на битката при Прохоровка, на 12 юли 1943 г. по време на немската настъпателна операция “Цитадела” се сблъскват 850 съветски и 800 германски танкове. При това, според съветската пропаганда, са били унищожени 400 бойни машини на вермахта”, – казва се в статията.

“В действителност, срещу 672 съветски танкове са се борили 186 германски бойни машини; вечерта на този ден загубите са били 235 танка от Червената армия и 5 от вермахта – и това на няколко квадратни километра”.

В статията на Die Welt се твърди, че командващият 5-та гвардейска танкова армия генерал Павел Ротмистров при настъплението игнорира наличието на естествено препятствие във вид на ров с дълбочина 4,5 метра, и в резултат съветските танкове се стекли пред тесен мост, който станал идеална мишена за два батальона от 2-рия танков корпус на СС.

“Това беше ад от огън, дим, горящи Т-34, убити и ранени”, писа участвалия в сражението Рудолф фон Рибентроп, син на министъра на външните работи на Райха.

Само 4 тежки танка “Тигър”, командвани от Михаел Витман, са унищожили 55 съветски танков. След няколко дни в района на битката бяха изпратени немски самолети-разузнавачи, които заснеха мястото на битката на 14 и 16 юли 1943 година. На снимките ясно се виждат над 100 разбити средни танкове Т-34 и леки Т-70, до които има още 55 унищожени 32 -Т-34, 12- Т-70 и 11 британски “Чърчил”.

Според официалните данни, по които се изучава историята на Великата Отечествена война, битката при Прохоровка (на 56 км на север от Белгород) станала кулминацията на грандиозна стратегическа операция, която влезе в историята като Курска битка, която беше решаваща за обезпечаването на коренния прелом в хода на Великата Отечествена война.

„В битката при Прохоровка, която се проведе между частите на германската и съветската армии на 12 юли 1943 година, участваха едновременно от двете страни над 1500 танкове, значително количество артилерия и големи сили на авиацията.”

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Москва: Има само един Китай и Тайван е част от него

„Позицията на Русия по отношение на Тайван е добре известна, последователна и непроменлива. Тя е регламентирана с Указ на президента на Руската федерация от 15 септември 1992 г. № 1072 „За отношенията между Руската федерация и Тайван“ и е записан в основните руско-китайски документи, преди всичко в чл. 5 от […]