Пазар, който се съпротивлява на пандемията

NetNews

По всичко личи, че пазарът на недвижими имоти в Гърция се движи по собствен път, неприемайки реалността, която пандемията предизвика в икономиката на страната. Независимо, че много очакваха спад в цените на жилищата, като че ли собствениците очакват ръст в близките месеци, пише гръцкото издание Ekathimerini.

През последното тримесечие на 2020 г. офертните цени на имотите в южната ни съседка са се повишили с 2.7% на годишна база и с 0.9% спрямо предходното тримесечие. Тенденцията се отнася за всички региони на страната. В северните предградия на Атина тримесечният ръст за периода октомври-декември е 2.07% на годишна база, срещу 0.9% на тримесечна. За сравнение между второто и третото тримесечие на 2020 г. увеличението е едва 0.12%.

На годишна база още по-ясно се очертава намеренията на собствениците. В северните райони годишният ръст през последното тримесечие на миналата година е 4.1%, а средната цена на квадратен метър жилищна площ е 2310 EUR срещу 2222 EUR/кв.м година по-рано. В западните райони подемът достигна 7% на годишна база, до средни нива от 1250 EUR/кв.м през четвъртото тримесечие на 2019 г. до 1330 EUR/кв.м за последното тримесечие на 2020-та.

Най-скъпи са жилищата в южната част на Атина. Средната цена на квадратен метър е 2640 EUR, което е с 2.6% повече последното тримесечие на 2019 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гърция пуска нов скоростен влак между Атина и Солун

Гърция пуска нов скоростен влак между Атина и Солун, като разстоянието ще се преминава за три часа. Високоскоростният влак ще направи първо пътуване на националния празник на Гърция. Загадка остава все още цената на билета. Гръцката железопътна компания "Трансосе" стартира скоростните тестове на най-бързия в страната влак, наречен "Бялата стрела". […]