Палачинки: Петъчна рецепта на ямболската гимназия по туризъм

NetNews

Най-вкусното начало на деня са палачинки, приготвени от 10 „А“. С тези думи учениците от специалност „Кетъринг” в ПГТ „Алеко Константинов” – Ямбол представят днешната рецепта. Могат да са солени ( за предястие) или сладки. Всеки ги хапва различно. Съвършената палачинка трябва да е тънка, гъвкава, с дантелени краища и равномерен цвят, обясняват кулинарните специалисти от 10А клас. В рубриката показваме как се приготвят ястия по рецепта, проверена и препоръчана от Ямболската гимназия по туризъм. Преподаватели и ученици споделят професионалните си познания в кулинарното изкуство.

Продукти: за 14-16 палачинки за тиган с диаметър 28 см.

3 яйца

200 гр. брашно

500 мл. прясно мляко (по желание – 50:50 мляко и вода)

щипка сол

1 с. л. захар (ако ще ги ползвате за солена плънка, не слагайте захар)

масло за намазване на тигана (може да ползвате мас или олио, но ароматът ще е различен)

Приготвяне:

Разбийте яйцата (и захарта) с телена бъркалка. Добавете млякото, разбъркайте и добавяйте брашното на части. Внимавайте да не се получат бучки.

Оставете готовата смес за палачинки да престои около 30 минути, разбъркайте и коригирайте гъстотата, ако се налага.

Загрейте тигана, намаслете дъното и изсипете сместа в единия край. Бързо завъртете тигана, така че сместа да се разпредели равномерно по цялото дъно.

След като крайчетата на палачинката започнат да се отлепят, обърнете и изпечете от другата страна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Измореният Зеленски: Украйна се придвижва към победа

Снимка: БГНЕС „Украйна се придвижва към победа“, каза видимо изтощеният президент Володимир Зеленски, твърдейки, че „не може да се каже кога, но Украйна ще победи“. Говорейки на открито на улица, на фона на която се вее украинското знаме, той заяви: „Ние вече достигнахме стратегическа повратна точка. Вече се движим към […]