Продукти: за 14-16 палачинки за тиган с диаметър 28 см.
3 яйца
200 гр. брашно
500 мл. прясно мляко (по желание – 50:50 мляко и вода)
щипка сол
1 с. л. захар (ако ще ги ползвате за солена плънка, не слагайте захар)
масло за намазване на тигана (може да ползвате мас или олио, но ароматът ще е различен)
Приготвяне:
Разбийте яйцата (и захарта) с телена бъркалка. Добавете млякото, разбъркайте и добавяйте брашното на части. Внимавайте да не се получат бучки.
Оставете готовата смес за палачинки да престои около 30 минути, разбъркайте и коригирайте гъстотата, ако се налага.
Загрейте тигана, намаслете дъното и изсипете сместа в единия край. Бързо завъртете тигана, така че сместа да се разпредели равномерно по цялото дъно.
След като крайчетата на палачинката започнат да се отлепят, обърнете и изпечете от другата страна.