Пеканов няма да остава в политиката след края на служебното правителство

NetNews

Нямам намерение да влизам в политиката след приключване на мандата си като вицепремиер по евросредствата в служебното правителство. Това обяви Атанас Пеканов в ефира на Българското национално радио.

Той коментира и очакванията за Плана за възстановяване и устойчивост: „Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. Тези 12,9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те дори ще бъдат разделени в 6 години“. Пеканов уточни, че старият План на предишното управление на страната е бил променен и надграден.

Според вицепремиера зелените приоритети за опазване на околната среда са важни, но е важен и диалогът за социалните рискове:

„По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация“.

„Ние смятаме, че ЕК трябва да прояви гъвкавост по отношение на затварянето на въглищните централи“, каза още Пеканов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Паргов: БСП не бива да допуска криза на идентичността

Промяната в партията може да бъде към по-добро, само ако не допуснем криза на идентичността. Не бива да бъркаме промяната с кризата на идентичност. Обикновено тя плаши хората – води до несигурност у всеки човек и до много въпроси. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време […]