Пламен Димитров: Ще има рекордна инфлация в края на годината

NetNews

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира пред "Здравей, България" по "Нова телевизия" президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%.

Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи.

„Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

„Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров.

Той обясни и защо има такова поскъпване.

„Около 15 трилиона долара и евро се емитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни Димитров.

„Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването”, обясни Димитров. И допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

„Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров.

От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните

„КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Прекъсване на водоподаването в Ямболска област на 14 септември

Поради отстраняване на аварии е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За гр.Ямбол: – Градски парк – ресторант „Златен рог“ и Тенис кортове; – Тласкател „Кабиле“; За канализация: – ж-к.“Златен рог“ бл.18-„Г“ – отзад ; За Община Тунджа: – с.Веселиново, с.Стара река, с.Гълъбинци, с.Ботево, ; За община […]